Механизација Комуналног предузећа на отвореном / -Б.Б.
21/12/2021 u 06:39 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Возни парк Комуналног Никшић из доба самоуправљања

Неки кажу да имамо камионе који се могу користити за снимање ратних филмова, каже в.д. директора Милета Милатовића. У програму рада предузећа за 2022. годину наведено је да РЈ Механизација располаже са 23 возила, од којих 11 има вриједност нула еура

У Комуналном предузећу се надају да ће њихове потребе за механизацијом напокон бити барем донекле уважене у плановима Општине, која је оснивач и власник тог предузећа, у наредној години. Да би се одговорило на питање чиме располажу довољно је погледати њихов паркинг у насељу Дукло, на којем је више возила просјечне старости и по три деценије, а доста њих готово и да није у употреби. Због тога током зимског периода нијесу у могућности да правовремено реагују када снијежне падавине блокирају рурална подручја. И у ову зиму, како је у разговору за "Дан" истакао вршилац дужности директора Комуналног предузећа Милета Милатовић, ушли су са више него скромним капацитетима, па снијег на путевима територијално највеће општине у држави чисте са свега пет возила.

image

Милета Милатовић

-Б.Б.

– Неки кажу да имамо камионе који се могу користити за снимање ратних филмова. На паркингу у насељу Дукло немамо ни надстрешницу ни халу. Сва наша механизација је под ведрим небом и изложена свим временским приликама и неприликама, од високе до ниске температуре, падавина – рекао је Милатовић.

У програму рада предузећа за 2022. годину наведено је да Радна јединица Механизација тренутно располаже са 23 возила, од којих 11 има вриједност нула еура. Од укупног броја возила, 12 их је набављено у периоду од 1982. до 1990. године, а свега три 2012. године, и то од донација.

Милатовић наглашава да им постојећа механизација изискује доста трошкова за дијелове, поправке и гориво.

– Општинским буџетом за наредну годину предвиђена је набавка једне машине која је требала да буде купљена у овој години, али је та ставка избачена из буџета за 2021. јер није било новца. У питању је комбиновано возило са ножем за чишћење снијега и механизованом апаратуром за посипање коловозних трака. Њена вриједност је око 100.000 еура – казао је Милатовић.

Око 5.000 домаћинстава ван регистра

Од око 180 радника њих око 100 је у старосној групи од 46 до 65 година, а ресорно министарство не дозвољава нова запошљавања јер је Општина Никшић у програму репрограма пореског дуга. Прије мјесец дана нису им дозволили да упосле девет радника који су ангажовани по уговору о привременим и повременим пословима. Милатовић каже да је тренутна финансијска ситуација у предузећу задовољавајућа, наплата потраживања преко инкасаната и Поште је око 90 одсто, али су проблем нерегистрована домаћинства.

– У систему имамо 16.400 физичких лица и око 1.200 правних. Према упоредним показатељима ЦЕДИС-а и Водовода, требало би да имамо још око 5.000, али је то тешко уврстити у наш систем. За то би нам билапотребна асистенција неких других органа – појашњава Милатовић.

Како им је механизација углавном из периода радничког самоуправљања, тако је и када је у питању систематизација радних мјеста. Милатовић каже да предузеће има око 180 запослених, а систематизација није рађена од септембра 1991. године.

– Не знам зашто сви директори прије мене то нису урадили до сада, не желим да спекулишем. Планирамо то да одрадимо, али у сарадњи са синдикатом, шефовима радних јединица, Општином и правним тимом – истакао је Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:07