Nemanja Vuković / Opština Nikšić
30/07/2024 u 22:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vuković: Požar na Mislovom dolu lokalizovan, očekujem da bude ugašen narednih dana

Informacije koje imamo sa terena jeste da postoje osnovane sumnje da je požar na Mislovom dolu podmetnut, po onome što se vidi sa snimka jeste da požar nije došao iz unutrašnjosti već se radi o površinskom požaru koji je izvjesno podmetnut, kazao je predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković.

- Mi smo cijelu video dokumentaciju sa kamera koje se nalaze na deponiji Mislov do poslali Upravi policije i nadležnim državnim organima i vjerujemo da će detektovati počinioca, kazao je Vuković za Radio-televiziju Nikšić.

Dodaje da je u velikoj mjeri požar lokalizovan, a očekuje da u narednim danima bude ugašen.

- Naš grad sa deponijom ima problem već 20 godina i sama činjenica da ta deponija 20 godina nije tretirana na adekvatan način, izuzimajući protekle tri godine, dovelo nas je do toga da su na njoj česti požari. Nisu ti požari česti samo protekle tri godine, smatram da je tih požara i bilo najmanje poslednje tri godine. Podatak da od 2022. godine do prije par dana nije se desio nijedan požar na deponiji govori o našem pristupu i tretmanu od kada mi upravljamo Komunalnim preduzećem i Opštinom, rekao je Vuković.

Vuković ističe da i oni koji 20 godina nisu vidjeli nijedan požar na deponiji, a bilo ih je mnogo prije njihovog preuzimanja vlasti, danas su ga vidjeli, i kako navodi dobro je da su se sjetili da deponija postoji, pa su počeli da govore o njoj za razliku kada su bili na vlasti i kada ih ta deponija uopšte nije intersovala.

- To najbolje govori i stanje na deponiji koje smo zatekli, ali i činjenica da nije preduzet nijedan korak niti uložen ni najmanji napor da se uspostavi održiv sistem upravljanja otpadom u Nikšiću. Mi smo do danas osim adekvatnog tretmana, započeli i sanacija prva dva platoa. Da se nije desio požar na trećem platou i on bi bio saniran, a biće saniran svakako, kaže Vuković.

Vuković naglašava da su ušli u projekat sanacije, i vjeruje da će narednih mjesec do dva imati saniran i treći plato i smatra da će to biti kraj požarima na deponiji Mislov do.

- Da je neko uradio sanaciju prije pet ili 10 godina mi danas ne bismo imali ovaj problem, ali smo zatekli što smo zatekli, dodaje Vuković.

On je podsjetio da smo smo za dvije i po godine promijenili tri Vlade, a za tri godine četiri ministra Ekologije.

- Sama činjenica da sve radimo uz prethodnu saglasnost Ministartsvo ekologije, uz saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine, u partnerstu Eko fonda, jasno je da smo dosta energije morali da uložimo u prezentaciju cijele situacije novim ljudima koji su preuzimali odgovornost na državnom nivou, ali to nas nije demotivisalo niti smo se pravili da ne postoji deponija Mislov do i taj problem, kaže Vuković.

Požar na nikšićkoj deponiji Mislov do pod kontrolom

Vuković dodaje da su zbog procesa sanacije deponije a kasnije i požara koji se desio 25. jula u ranim jutarnjim časovima, od Agencije za zaštitu životne sredine, dobili usmenu naredbu, a kasnije i pismenu, da se ne smije deponovati odpad na samoj deponiji, a nije bilo ni uslova zbog velikog dima.

- Mi smo imali potrebu da napravimo tranfer stanicu kako bismo otpad vozili na deponiju Livade u Podgorici, a to podrazumijeva da se taj otpad odmah utovara na kamione i vozi se na deponiju u Podgorici. To je sada u fazi testiranja kako će funkcionisati, dok traje sanacija deponije, izvođač je od nas tražio da ne deponujemo otpad na deponiji Mislov do. Vjerujem da će se to pokazati kao održiv model. Mislim da smo blizu konačnog rješanja, od Svjetske banke smo dobili 300.000 eura za finansiranje šest preliminarnih studija, za izgradnju Centra za upravljanje otpadom koji je Prostornim planom predviđen u Željezari i vjerujem da ćemo na taj način riješiti proces upravljanja otpadom, smatra Vuković.

Naglasio je da imaju veliku podršku Ministarstva zaštite živodne sredine, odnosno Ministarstva ekologije, Eko fonda i Agencije za zaštitu životne sredine.

- Mi ništa ne radimo na svoju ruku, već u sardnji sa nadležnim organima a sve u cilju rješavanja ovih gorućih problema, dodaje Vuković.

Odgovarajući na pitanje da li požar na deponiji utiče na kvalitet vazduha u našem gradu, Vuković kaže da definitivno utiče, i da to pokazuju i aplikacije koje su dostupne.

- Definitivno nije zdravo i nije dobro što se to dešava, samo da je neprijatni miris dovoljno je da ga anticipiramo kao problem i da radimo na njegovom rješavanju, naglašava Vuković.

Vuković je zaključio da otpad koji odložimo na mjestima koja nisu predviđena za to ne ostavljamo ni Opštini ni Komunalnom preduzeću već ostavljamo sebi i svojoj djeci i generacijama koje dolaze.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 22:41