Posumljavanje Kolašin / - UPRAVA ZA GAZDOVANJE šUMAMA I LOVIšTIMA CRNE GORE
04/06/2024 u 13:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zasađeno 7.000 sadnica u Kolašinu

U Kolašinu je završena akcija pošumljavanja planine Lisa, kojoj je prisustvovao i VD direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Miloš Rajković.

U toku ove akcije, službenici Uprave su na planini Lisa, Opština Kolašin, uspješno završili ranije započetu sadnju oko 7.000 sadnica smrče, a u skladu sa planskim dokumentima, čime je još jedna područna jedinica uspješno spovela planirano pošumljavanje.

Miloš Rajković, VD direktora Uprave, obišao je i rasadnik „Trebaljevo“ u Kolašinu, najveći državni rasadnik koji ima ogroman potencijal i velike kapacitete od oko milion sadnica godišnje. On je istakao da ovaj rasadnik u kontinuitetu ima odlične proizvodne kapacitete sadnica smrče, bora, munike, javora i jasena. Za proizvodnju sadnica ovaj rasadnik koristi sjemena iz Upravinih registrovanih sjemenskih objekata i proizvodi sadnice u skladu sa Zakonom o reproduktivnom materijalu za sopstvene potrebe. Upravo iz ovog rasadnika su i korišćene sadnica za prethodne akcije pošumljavanja, što će i za masovno jesenje pošumljavanje biti slučaj.

U Andrijevici zasađeno 11.300 sadnica

U narednoj sedmici Uprava završava sa proljećnim akcijama pošumljavanja, čija realizacija je počela od kraja marta, u zavisnosti od vremenskih uslova, a u cilju postizanja zacrtanog cilja od oko 300.000 sadnica. Na jesen nas očekuje nova masovna akcija pošumljavanja kada ćemo nastaviti da kroz odgovorne i planske poteze i aktivnosti posvetimo dodatnu pažnju obnovi crnogorskog šumskog fonda, saopšteno je Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 11:16