Sa Sajma / Milovan Novović
25/10/2025 u 08:03 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zdrava hrana izložena na preko 30 štandova u Bijelom Polju

Na gradskom trgu U Bijelom Polju juče je otvoren dvodnevni Slow food sajam, na kojem će više od 30 članova Slow food zajednice i proizvođača zdrave hrane predstaviti svoje proizvode.

Posjetioci su imali priliku da obiđu štandove, a ponuda je raznovrsna, od zimnice do ajvara, suhomesnatih i mliječnih proizvoda, pa sve do specijaliteta koje priprema kuvar iz Bosne i Hercegovine Nihad Mameledžija. Drugog dana sajma imaće priliku da degustiraju jela koja pripremaju članovi Slow food zajednice iz različitih krajeva Crne Gore.

Prisutne je pozdravila Violeta Obradović, direktorica Turističke organizacije Bijelo Polje.

– Uvijek smo podrška svima koji imaju dobre ideje, kao što je ovaj projekat. Drago mi je što su ovih dana na sjeveru boravili evropski blogeri koji su imali priliku da upoznaju ljepote našeg kraja. Ovo je prilika da pokažemo da sjever ima mnogo vrijednih ljudi koji svojim radom doprinose razvoju turizma – poručila je Obradović.

Podrška razvoju seoskog turizma

Sajmu su prisustvovale predstavnice Ministarstva turizma Tamara Đukić i Anka Kujević.

Đukić je kazala da snažno podržavaju razvoj seoskog turizma i standarda koji omogućavaju da seoska domaćinstva i katuni postanu jedan od najprepoznatljivijih brendova Crne Gore.

–Ponosni smo što je Crna Gora dio međunarodne Slow food zajednice, uz želju da se ta mreža širi. Formiranjem novih zajednica i jačanjem postojeće, promovišemo naše lokalne proizvode, ali i ljude koji ih stvaraju, jer su oni najvjerniji resurs koji svakom proizvodu daje dodatnu vrijednost kroz lični pečat. Uvjereni smo da ruralni turizam predstavlja važan dio naše ponude, i jedan od stubova održivog razvoja Crne Gore -istakla je Đukić.

Tokom prvog dana ove jedinstvene manifestacije predstavljen je projekat SReST – Društveno odgovorni Slow food turizam u Dunavskom regionu, kao i dosada postignuti rezultati.

Peti sajam poljoprivrede u Bijelom Polju: Bogatstvo se stvara na seoskim imanjima

Kako je navela Sabina Ramović iz NVO "Kisjele vode", u okviru projekta realizuje se i studijska posjeta za šest tur-operatora i blogera iz Evrope, sa ciljem da se unaprijede lokalni poljoprivredni lanci vrijednosti i osnaže ranjive grupe. Projekat u Crnoj Gori obuhvata opštine Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav i Pljevlja.

Prema riječima Ramović, realizacija projekta omogućila je mapiranje proizvoda i usluga u oblasti Slow fooda, pri čemu je obuhvaćeno 20 ispitanika – osam seoskih domaćinstava, osam malih poljoprivrednih proizvođača, tri nacionalna restorana i Turistička organizacija Bijelo Polje.

image

Sabina Ramović

Milovan Novović

– Mapiranjem su identifikovani proizvodi karakteristični za sjever Crne Gore – biljnog porijekla (crveni kupus, kukuruz jarik, heljda, jabuka pašinka), životinjskog porijekla (sudžuk) i prerađeni proizvodi (kačamak, lisnati sir, sirće od šljive) - istakla je Ramović i dodala da projekat SReST podstiče očuvanje agrobiodiverziteta, promociju lokalnih proizvođača i jačanje ruralnog turizma. Projekat u Crnoj Gori realizuje NVO "Kisjele vode" u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. decembar 2025 17:03