Омаж Томашевић
03/05/2021 u 09:34 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржан омаж партизанки Стани Томашевић Арнесен, прва жена амбасадорка СФРЈ

Предсједник Општине Душан Раичевић истакао је да је Стана Томашевић Арнесен била једна од препознатљивих личности Другог свјетског рата, храбра и одлучна
У Дому револуције у Бару, поводом 80 година од почетка антифашистичке борбе у земљи и стотину година од рођења Стане Томашевић Арнесен, одржан је омаж и одата почаст храброј револуционарки, политичкој комесарки и првој жени амбасадорки у поратној Југославији. Предсједник Општине Душан Раичевић истакао је да је Стана Томашевић Арнесен била једна од препознатљивих личности Другог свјетског рата, храбра и одлучна.
– Памтимо је и по причама њених савременика, које поједине људе чине посебним, а таквих прича о Стани има напретек. Бар се поноси чињеницом да је једна таква партизанка рођена у нашем граду, и да Стана никад није заборавила Бар. О томе свједоче њене бројне посјете, а једна награда у образовању носила је њено име – казао је Раичевић.
Дипломата и донедавно амбасадор Црне Горе у Вашингтону Небојша Калуђеровић казао је да је Стана Томашевић након избијања устанка у Црној Гори, јула 1941. године, примљена у чланство Комунистичке партије Југославије.
– Стана Томашевић једна је од првих жена бораца које су се налазиле на функцији политичког комесара. Она је у свему носила барјак, остала запамћена и као прва жена амбасадорка у СФРЈ, и то као изузетно успјешан и сјајан дипломата – нагласио је Калуђеровић.
Предсједник УБНОР-а Бар Ђуро Марковић нагласио је да је Стана била симбол југословенског партизанског антифашизма.
– Није била српска амбасадорка, нити српска хероина. Била је и остала наше горе лист, Црмничанка, Црногорка и Југословенка – казао је Марковић.
Стана Томашевић Арнесен умрла је 1983. године у Београду.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 12:55