Ilustracija / -FOTO: PEXELS
11/02/2023 u 21:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Albansko tužilaštvo traži oduzimanje 18,3 miliona eura iz afere "Tači"

U novembru prošle godine, mediji su prenijeli da je Tači pod lupom italijanskih istražitelja, te da je u prisluškivanim razgovorima pomenuo aktuelnog crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića kao osobu koja je posredovala da se 18 miliona preko Prve banke prebaci u Albaniju

Albansko tužilaštvo zatražilo je trajno oduzimanje 18.399.941 eura koje se nalaze na žiro-računu na ime Frančeska Zuma, u Alfa banci u Tirani, jer se radi o novcu koji je stečen izvršenjem krivičnog djela. Radi se o novcu za koji su albanski mediji tvrdili da je prebačen u Albaniju preko Prve banke Crne Gore. Novac je zaplijenjen tokom faze preliminarne istrage od Specijalnog tužilaštva Albanije.

Tužilaštvo Albanije je predložilo i 16 godina i osam mjeseci za dva saradnika bivšeg naftnog tajkuna Rezarta Tačija. Njih dvojica se terete za "pranje novca italijanske mafije”.

U međuvremenu, za Rezarta Tačija, slučaj se vodi odvojeno, on nije dostupan pravosudnim organima, piše "boldnews.al", prenosi portal RTCG.

Tužilaštvo je tražilo zatvorske kazne za Artura Balju i Bledara Lila, koji su označeni kao Tačijevi saradnici.

U novembru prošle godine, mediji su prenijeli da je Tači pod lupom italijanskih istražitelja, te da je u prisluškivanim razgovorima pomenuo aktuelnog crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića kao osobu koja je posredovala da se 18 miliona preko Prve banke prebaci u Albaniju. 

Đukanović i Prva banka Crne Gore negirali su sve te navode. Uz to je Đukanović rekao i da se radi o izmišljotinama. 

Sud u Palermu je otvorio postupak protiv Frančeska Zuma i još nekoliko italijanskih državljana, koji su označeni kao članovi Koza Nostre. Dokle se stiglo sa tim postupkom, zasad nije poznato. Osim toga, crnogorsko Specijalno tužilaštvo formiralo je predmet povom ovog slučaja, ali i dalje nije poznato je li donijeta neka odluka. Predmet je otvoren u novembru 2021. godine, kada su mediji u zemlji i regionu otvorili ovu temu, pozivajući se na sudska dokumenta u Italiji. 

Prema informacijama albanskih medija, ali i zvaničnom saopštenju albanskog tužilaštva, postupak koji se vodi u Tirani ne obuhvata crnogorska pravna i fizička lica. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 15:47