Неизвјесна нормализација односа Београда и Приштине / - Н1
05/01/2023 u 13:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasada SAD: Nezavisnost Kosova je činjenica

Ambasada je dodala da se kategorički protivi "svakom pokušaju da se dovede u pitanje nezavisnost i suverenitet Kosova"

Američka ambasada u Prištini saopštila je da je cilj Sjedinjenih Država da podrže Kosovo da postane dio evropskih i evroatlantskih struktura, ističući da je "nezavisnost Kosova činjenica".

Ova reakcija na Tviteru uslijedila je nakon vijesti da je navodo sa naloga Američke ambasade na ovoj društvenoj mreži "lajkovana" objava jednog srpskog medija. U toj objavi se govori o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, u izjavi predsjednik Srbije Aleksandra Vučića.

- Zvanični Twitter nalog Ambasade SAD nije namjerno 'lajkovao' nijedan tvit u posljednja 24 sata. Kao što smo ranije rekli, kada želimo da artikulišemo stav, to radimo službenim kanalima, izjavama, a ne 'lajkovima' na društvenim mrežama, navodi se u pojašnjenju.

Ambasada je dodala da se kategorički protivi "svakom pokušaju da se dovede u pitanje nezavisnost i suverenitet Kosova".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije 4. januara izjavio da čeka desetu zemlju koja, prema njegovim riječima, povlači priznanje nezavisnosti Kosova. On nije precizirao o kojoj je državi riječ.

Vučić je rekao da je devet zemalja već povuklo priznanje Kosova: Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova, 106 zemalja je do sada priznalo nezavisnost koju su kosovske vlasti proglasile 2008. godine.

Srbija je takođe u prošlosti tvrdila da su i neke druge zemlje povukle priznanje Kosova.

U međuvremenu, na osnovu dogovora koji su strane postigle u Bijeloj kući 4. septembra 2020. godine, Srbija je pristala da prekine sa lobiranjem protiv nezavisnosti Kosova na godinu dana. Kosovo je pristalo da ne podnosi zahtjev za članstvo u bilo kom međunarodnom mehanizmu ili instituciji.

Čak i nakon isteka ovog moratorijuma, Sjedinjene Države su pozvale strane da ga i dalje poštuju.

Inače, Kosovo i Srbija vode dijalog uz posredovanje Evropske unije, koji podržavaju i SAD. Rečeno je da je cilj dijaloga da se zaključi pravno obavezujućim sporazumom.

Međutim, strane imaju suprotne stavove u vezi sa okončanjem procesa započetog 2011. Dok Kosovo želi da konačni sporazum uključuje međusobno priznanje, Srbija želi kompromisno rješenje – ne precizirajući o kakvom je kompromisu riječ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:42