Petar Petković / - GOV.RS
04/04/2023 u 20:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Beograd i Priština dogovorili tekst deklaracije o nestalim osobama

Prvi korak biće predstavljanje nacrta statuta koji je izradio Upravljački tim

Deklaracija o nestalim osobama prvi je dokument dogovoren između Beograda i Prištine nakon postizanja osnovnog sporazuma dvije strane.

Kako je novinarima rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković posle današnjih razgovora u Briselu dve strane, najprije odvojeno sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom a potom i na zajedničkom sastanku, nakon dogovora o terminologiji koja će biti iskorišćena, uslediće predstavljanje tog dokumenta na sastanku na najvišem nivou.

Kako je naveo, ključni su razgovori o primjeni sprazuma dvije strane i pratećeg Aneksa, o energetici, kao i ZSO, u skladu sa sporauzmima iz 2013 i 2015.

Prvi korak biće, dodao je, predstavljanje nacrta statuta koji je izradio Upravljački tim.

To je potvrdio i glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, koji nije pominjao ZSO, ali je rekao da su razgovarali o nacrtu Upravljačkog tima o formiranju opština sa srpskom većinom, i da ce se time baviti lideri na najvišem nivou.

On je dodao da je sledeci sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija planiran za drugu polovinu aprila.

Petković i Bisljimi sastali su se prvi put od kako su predsjednik Srbije i premijer Kosova prihtvatili sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i aneks o primjeni tog sporazuma. Na njima je najvažniji posao – da utvrde detalje i primjene dogovoreno.

Sa druge strane jz EU ponavljaju da će sporazum i aneks postati deo Poglavlja 35, a samim tim i dio obaveza na putu dvije strane ka članstvu u EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:21