/ - SCOTT GRAHAM/UNSPLASH
14/06/2024 u 17:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

BiH i RS: Advokati mjesecima rade bez naknada, sada najavljuju štrajk

Advokati u RS-u i FBiH su svjedoci činjenice da advokatura u BiH sve više biva potisnuta na margine društva, iako pravosudni sistem BiH ne može da funkcioniše bez te djelatnosti.

Dopisom Suda Bosne i Hercegovine od 30.5.2024. godine Advokatska komora Republike Srpske i Advokatska/Odvjetnička komora Federacije Bosne i Hercegovine obaviještene su o nedostatku raspoloživih sredstava na poziciji troškova za branioce po službenoj dužnosti pred tim Sudom, prenosi Avaz.ba.

Prethodno, u periodu od skoro godinu dana obje advokatske komore su preko svojih predstavnika vodileintezivne pregovore sa predstavnicima entitetskih ministarstava pravde, kao i sa ministrom pravde BiH u pravcu jačanja advokature i poboljšanja statusa advokata, donošenjem novih Tarifa kojima se vrednuje rad advokata.

Od obećanja da će se zahtjevi advokatskih komora uvažiti u razumnom roku došli smo u situaciju da nakon gotovo godinu dana od početka tih pregovora, sada nema sredstava za isplatu naknada braniocima po službenim dužnostima pred Sudom BiH u predmetima ratnih zločina.

Ignorantski stav nadležnih instituacija prema nastalom problemu samo doprinosi jačanju nepovjerenja gradana BiH u pravosudni sistem zbog njegove tromosti, a poraznom se ocjenjuje i činjenica da se i u drugim krivičnim postupcima pred nadležnim sudovima kasni sa isplatama naknada braniocima,

- Takođe, suočeni smo i sa novim udarima na advokaturu nastojanjima da se iz članstva Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH eliminišu predstavnici advokature koji su do sada bili predstavnici svojih Komora, a u bliskoj prošlosti advokati su se morali boriti da budu uključeni u najznačajnije procese reformi zakonodavstva iz krivične i građanske oblasti, iako bi bilo potpuno prirodno da advokatura u tim procesima ima jedno od dominantnijih uloga - piše Avaz.ba.

Advokatima u RS su odavno oduzeta mnoga ovlaštenja, posebno iz segmenta nadležnosti sastavljanja pravnih poslova o prometu nepokretnosti.

Zbog nastale situacije, obje advokatske komore će u narednom periodu razmotriti načine preduzimanja radikalnijih mjera, i u tom smislu svakako mjeru obustave rada u segmentu odbrana po službenim dužnostima, navodi se u saopćenju entitetskih advokatskih komora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 04:48