Милорад Додик / - Фото:РТРС
13/09/2022 u 16:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dodik bi da ukine oružane snage BiH

- Mi smo protiv NATO. Taj program saradnje sa NATO govori da se članstvo ne prejudicira. Za to je potrebna posebna odluka, ali ona ne postoji, rekao je Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina nije blizu članstva u NATO, kao i da bi on volio da ta država ukine svoje Oružane snage.

- Mi smo protiv NATO. Taj program saradnje sa NATO govori da se članstvo ne prejudicira. Za to je potrebna posebna odluka, ali ona ne postoji, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Ponovio je ideju o demilitarizaciji BiH.

- Nama NATO ne treba ni u tom pogledu, ali neka struktura koju sam naslijedio nije mogla da se eliminiše u ovom vremenu. Radićemo na tome ubuduće, istakao je Dodik.

Predsjedništvo BiH je u decembru 2019. godine usvojilo Program reformi, odnosno Godišnji acionalni plan (ANP), kojim je aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u NATO (MAP).

Govoreći o vojnoj vježbi „Kombinovani napor 22“ na Manjači kod Banjaluke, Dodik je kazao da je to dio već ustaljene prakse u okviru programa koji je ranije donijet.

- NATO tu ne učestvuje, već je posmatrač. Oni će tu posmatrati određene stvari, kao što se pojavljuju u Srbiji i na mnogim mjestima u okviru svih programa, naveo je on.

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) Oružanih snaga BiH, deklarisane za buduće međunarodne operacije, učestvovaće u vježbi „Kombinovani napor 22“ na vojnom poligonu „Manjača“ od 19. do 23. septembra, a radi ocjenjivanja operativnih sposobnosti po NATO Konceptu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 20:53