Милорад Додик / - (Фото: Б. Здриња)
28/09/2023 u 13:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Proglasićemo nezavisnost ako bilo ko interveniše oko državne imovine

Dodao je da Zapad ne bi prihvatio nezavisnost RS, ali da, kako je kazao, ima mnogo zemalja koje danas razumiju poziciju Republike Srpske i smatraju da su "intervencionisti pretjerali"

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da će RS proglasiti nezavisnost ako bilo ko interveniše u vezi sa pitanjem imovine tog entiteta BiH, naglašavajući da je to pitanje riješeno Dejtonskim sporazumom.

- Imovina nije crvena već definitivna linija i o tome se neće voditi nikakvi razgovori, a u slučaju da bilo ko interveniše po tom pitanju mora biti svjestan da sam zakazao sjednicu Narodne skupštine na kojoj će biti proglašena nezavisnost - rekao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Dodao je da Zapad ne bi prihvatio nezavisnost RS, ali da, kako je kazao, ima mnogo zemalja koje danas razumiju poziciju Republike Srpske i smatraju da su "intervencionisti pretjerali".

- Pitanje imovine je završena priča, a pokušava se svakodnevno vratiti na dnevni red. Imovina, koja je riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom, postala je odjednom problem za vrijeme Pedija Ešdauna - naveo je Dodik.

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine, koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, zabranjeno je raspolaganje državnom imovinom BiH do usvajanja novog zakona na nivou BiH, koji treba da utvrdi koja imovina pripada kojem nivou vlasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:19