/ Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
27/06/2023 u 20:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KFOR: Dijalog jedini način za smirivanje tenzija na sjeveru Kosova

Pozivamo sve strane da se sastanu sa ciljem deeskalacije situacije i da se uzdrže od provokativnih akcija koje su protiv interesa svih na Kosovu, navodi se u saopštenju

Dijalog Prištine i Beograda, kojim posreduje Evropska unija (EU), jedini je način da se postigne dugoročna stabilnost i da se smire tenzije na sjeveru Kosova, saopštila je mirovna misija NATO-a na Kosovu (KFOR).

Iz KFOR-a su pozdravili napore međunarodne zajednice da se dvije strane vrate dijalogu o normalizaciji odnosa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Pozivamo sve strane da se sastanu sa ciljem deeskalacije situacije i da se uzdrže od provokativnih akcija koje su protiv interesa svih na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da su u stalnom kontaktu i koordinaciji sa svim domaćim i međunarodnim faktorima, uključujući predstavnike kosovskih institucija, misije EU za vladavinu prava (EULEX), misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), Organizacije za bezbednost i saradnju (OEBS) i sa Ministarstvom odbrane Srbije.

- KFOR je i dalje oprezan i u potpunosti sposoban da ispuni svoj mandat koji proizilazi iz rezolucije UN 1244, da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, naveli su iz KFOR-a.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održali su prošle nedelje odvojene sastanke sa evropskim posrednicima u dijalogu, a visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je da ti sastanci nijesu dali rezultate.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 21:33