Aljbin Kurti / - SHUTTERSTOCK
20/09/2024 u 15:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kurti: Kosovo se obavezuje da će primjeniti odredbe Sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se Kosovo obavezuje da će u potpunosti primjeniti sve odredbe Sporazuma na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i aneksa iz Ohrida.

On se danas u Briselu sastao sa generalnim direktorom za proširenje Evropske unije Gert Jan Kopmanom, sa kojim je razgovarao o mnogim aspektima procesa integracije Kosova u EU, uključujući perspektive za unapređenje kandidature za članstvo u aktuelnom evropskom kontekstu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

- Kosovo se obavezuje da će u potpunosti primjeniti sve odgovarajuće obaveze koje proizilaze iz Osnovnog sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa za sprovođenje - kazao je Kurti, navodi se u saopštenju, prenosi N1.rs.

Na sastanku je razgovarano i o drugim pitanjima vezanim za proces proširenja EU u regionu Zapadnog Balkana, uključujući potrebu za funkcionalizacijom Zajedničkog regionalnog tržišta, na principima ravnopravnog učešća svih država regiona.

Kurti u Briselu zatražio razmatranje aplikacije Kosova za članstvo u EU i ukidanje mjera

Navodi se da je Kurti rekao da je Kosovo zainteresovano da Zajedničko regionalno tržište bude funkcionalno, posebno sada kada se obilježava 10. godišnjica Berlinskog procesa, i dodao da to treba postići napredovanjem u pravcu približavanja regiona evropskim standardima, kao što su one iz oblasti ekonomije, kao i one iz oblasti demokratije i vladavine prava.

- Kurti je istakao da su za Kosovo trenutne prepreke u njegovom napretku vezane za bezbjednosnu situaciju i stalnu prijetnju koja dolazi iz Srbije, a koje Kosovo nastoji da riješi u saradnji sa svojim zapadnim partnerima, upravo zbog brojnih i bliskih veza Srbije sa Rusijom - dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o početku implementacije Plana rasta, kao instrumenta Evropske komisije kreiranog da da veliki podsticaj najbržem i najsveobuhvatnijem približavanju zemalja Zapadnog Balkana EU, navodi se u saopštenju.

Govoreći o procesu dijaloga Kosovo-Srbija, koji je poseban proces, ali koji ima uticaj na širenje EU, premijer Kurti je, kako se kaže, rekao da je Kosovo uvjek bila konstruktivna strana i da je zainteresovan za zaključenje tog procesa.

- U tom smislu, premijer je potvrdio direktoru Kopmanu svoj stav podrške Osnovnom sporazumu i Planu implementacije, postignutom prošle godine. Kosovo, ovim, potvrđuje svoju posvećenost procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i obećava konstruktivan angažman u tom procesu kako bi on ubrzao napredovanje. O detaljima implementacije će se razgovarati u dijalogu uz pomoć EU - rekao je premijer Kurti.

Sa svoje strane, Kopman je poručio da je posvećenost evropskih institucija u Briselu integraciji Kosova i čitavog regiona Zapadnog Balkana u EU jaka i da će tako biti i sa budućim sastavom Evropske komisije, a što su dokazali i stavovi koje je na jučerašnjem ručku sa liderima Zapadnog Balkana iznela predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 15:25