Aljbin Kurti / - SHUTTERSTOCK
19/09/2024 u 16:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kurti u Briselu zatražio razmatranje aplikacije Kosova za članstvo u EU i ukidanje mjera

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je danas u Briselu na razmatranje aplikacije Kosova za članstvo u Evropskoj uniji istovremeno zahtijevajući da se uklone restriktivne mjere Kosovu.

Kurti je čestitao Ursuli fon der Lajen na ponovnom izboru za predsjednicu Evropske komisije i izrazio spremnost da nastavi blisku saradnju u cilju unapređenja bilateralnih odnosa između Kosova i Evropske unije i evropskih integracija Kosova, prenosi Kosovonline.

- On je naglasio da je širenje Evropske unije, posebno nakon ruske vojne agresije u Ukrajini, najbolji odgovor za sve one koji ugrožavaju mir i jedinstvo Evrope. U tom kontekstu, premijer Kurti je pozvao na razmatranje aplikacije Kosova za članstvo Evropskoj uniji i da Kosovo dobije upitnik i status zemlje kandidata za članstvo. Istovremeno je zahtijevao da se uklone restriktivne mjere za Kosovo koje je nazvao nepravednim- navedeno je u saopštenju iz Kabineta kosovskog premijera.

Lajčak: Ostajem na raspolaganju, razgovori o Kosovu će se nastaviti narednih nedjelja

Kada je u pitanju Plan rasta, Kurti je rekao da je Kosovo među prvima podnijelo Reformsku agendu, čime je pokazalo posvećenost Planu rasta.

Uoči 10. godišnjice Berlinskog procesa, on je potvrdio podršku ovom procesu, izrazivši svoju i posvećenost Vlade Kosova novim sporazumima, i istovremeno istakao značaj pune primjene četiri sporazuma o mobilnosti potpisana 2022. u Berlinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 16:25