Aljbin Kurti / - SHUTTERSTOCK
27/10/2023 u 23:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Vučić dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova

Po riječima Kurtija, da je potpisan juče u Briselu, nacrt ZSO koji su predstavile zapadne diplomate odmah bi bio dostavljen na ocjenu Ustavnom sudu Kosova i da su mu to rekle zapadne diplomate 21. oktobra u Prištini

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svojim izjavama dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova.

Kurti je kao „direktnu prijetnju Srbije Kosovu“ i kao kršenje sporazuma ocijenio Vučićeve izjave u Briselu da ne prihvata nezavisnost Kosova, da se protivi prijemu Kosova u UN i da ne prihvata teritorijalni integritet Kosova.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je Kosovo tražilo da se i sporazum iz Brisela i aneks iz Ohrida potpišu, i izrazilo spremnost da potpiše i „evropski“ nacrt dokumenta o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO), prenosi N1.

Dodao je da je Vučić to odbio.

Po riječima Kurtija, da je potpisan juče u Briselu, nacrt ZSO koji su predstavile zapadne diplomate odmah bi bio dostavljen na ocjenu Ustavnom sudu Kosova i da su mu to rekle zapadne diplomate 21. oktobra u Prištini.

Dodao je da su američko-evropski emisari rekli da je nacrt Asocijacije pažljivo pisan u skladu sa strukturom Ustava Kosova.

Odbio je da iznese detalje o tom novom evropskom planu, rekavši da su to tražili emisari.

Kosovski premijer je i danas optužio Srbiju da podstiče nasilje, i da stoji iza terorističkog napada 24. septembra u Banjskoj.

"Na sastanku sa liderima Evrope sam zahtijevao kažnjavanje Srbije pošto nekažnjavanje postaje ohrabrenje za ponavljanje napada, a tražio sam i izručenje terorista Kosovu da bi im se tamo sudilo", zaključio je Kurti. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:30