Peter Sijarto / - EPA-EFE
16/12/2023 u 19:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mađari ponovo prijete vetom EU, sad je problem Bugarska

Mađarska se protivi odluci Bugarske da uvede carine na tranzit gasa iz Rusije, koju naziva skandaloznom i neprijateljskom

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je da bi Mađarska mogla staviti veto na članstvo Bugarske u Šengenu, a sve zbog transporta prirodnog gasa.

Kako je navedeno u zvaničnom stavu, Mađarska se protivi odluci Bugarske da uvede carine na tranzit gasa te su takav potez nazvali skandaloznim i neprijateljskim.

- To je skandalozno jer ugrožava prenos prirodnog gasa namijenjenog Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Mađarskoj. Kao rezultat trenutnih geopolitičkih i bezbjednosnih uslova, najveći dio količine plina potrebnog za snabdijevanje Mađarske stiže gasovodom iz Bugarske. Odluka Bugarske je suprotna evropskom zakonodavstvu - rekao je Sijarto.

Zbog svega navedenog, on je nagovijestio da će odluka o članstvu Bugarske u Šengenu biti blokirana.

- Ako ukinu odluku, povući ćemo i našu odluku o vetu - rekao je šef mađarske diplomatije.

Prema prvobitnom zakonu koji je donijela Bugarska, predviđena je taksa na tranzit ruskog gasa u iznosu od 10,2 eura/MWh. Ipak, u Bugarskoj su se stranke složile da suspenduju tu mjeru dok EU ne postigne zajedničko rješenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 21:49