NATO  / - EPA
30/09/2024 u 22:19 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

NATO na Kosovo i u Sjevernu Makedoniju šalje ‘snage za reagovanje’

Približno 200 pripadnika novoformiranih Savezničkih snaga za reagovanje (Allied Reaction Force, ARF) biće raspoređeno na Zapadni Balkan od 30. septembra do 16. oktobra ove godine kako bi sprovelo obuku i pružilo podršku postojećim mirovnim snagama na Kosovu (KFOR).

Ovo je prvi put da je ARF negdje raspoređen od formiranja u julu 2024. godine. Vojni kontingent ARF Operativnog tima za vezu i izviđanje (OLRT) od 50-ak pripadnika bit će na Kosovu dok će približno 150 njih biti poslato u Sjevernu Makedoniju, prenose agencije.

Agencija Beta navodi kako je ARF strateška snaga velike spremnosti, u stanju je da se aktivira u veoma kratkom roku, uz podršku drugih snaga s ciljem odvraćanja neprijatelja u različitim situacijama.

Ovo raspoređivanje ARF-a, zajedno sa tekućim raspoređivanjem Strateških rezervnih snaga (SRF) na Kosovu koje je najavljeno ranije ovog mjeseca, šalje jasnu poruku o riješenosti i posvećenosti NATO-a održavanju mira i stabilnosti u regiji, saopšteno je, prenosi Aldžazira Balkans.

Komanda NATO-a u Napulju pažljivo prati situaciju na Zapadnom Balkanu, regiji od strateškog značaja za Alijansu, dodaje se u saopštenju.

Britanske rezervne snage kreću se kroz Kosovo

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 22:24