/ - VJOSA OSMANI FOTO YOUTUBE
04/08/2023 u 22:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Održavanje izbora na sjeveru Kosova nema veze s referendumom

Održavanje novih izbora na sjeveru dio je dogovora Kosova i Evropske unije (EU) postignutog 10. jula

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila danas da održavanje novih izbora u sjevernim opštinama nema nikakve veze s referendumom.

Održavanje novih izbora na sjeveru dio je dogovora Kosova i Evropske unije (EU) postignutog 10. jula.

Napetosti su porasle na sjeveru Kosova od kraja maja, jer su se lokalni Srbi protivili ulasku novih albanskih gradonačelnika u opštine – Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Nisu prihvatili načelnike, iako su bojkotovali izbore.

Osmani je rekla da postoje dvije mogućnosti za održavanje novih izbora: da načelnici podnesu ostavke ili da građani ovih opština peticijom zatraže da se pokrene procedura za smjenu načelnika.

“Inicijativa za smjenu načelnika već je zakonom predviđena, dakle postoji zakon koji građanima svih opština priznaje pravo na smjenu načelnika putem glasanja putem peticije pa ponovljenog glasanja. Dakle, to nije referendum, to se zove kategorija smjene predsjednika preglasavanjem”, kazala je predsjednica Kosova.

Prije nedjelju dana ministar lokalne uprave Elbert Krasniqi rekao je da se prijevremeni izbori mogu održati ako 20 odsto birača u nekoj opštini potpiše peticiju za smjenu gradonačelnika te opštine.

Ta bi peticija, prema Krasniqijevim riječima, bila poslata Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) koja bi je provjerila, a zatim raspisala referendum o smjeni predsjednika.

Osmani je rekla da se trenutno očekuje da će sva tehnička pitanja biti definisana kroz administrativnim uputstvom i da će radna grupa, formirana da na tome radi, obavljati svoj posao.

“Čim se stvori pravna osnova, građani ovih opština će moći podnositi peticiju. Ova peticija mora doći od biračkog tijela, od registrovanih birača”, kazala je.

Međunarodna zajednica zatražila je od Kosova da organizuje ove izbore kako bi se smanjile napetosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 12:48