Ilustracija / Shutterstock
13/02/2024 u 14:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počelo suđenje za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u istočnoj Bosni

Prema optužnici, u tim napadima je ranjeno deset osoba, dok su kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je počeo glavni pretres na suđenju Feridu Buljubašiću i još 12 optuženih za ratne zločine počinjene 1992-1993. godine nad civilima srpske nacionalnosti na području Foče, Višegrada i Čajniča.

Osim Buljubašića, u predmetu su optuženi i Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić, Adem Fehrić, Mustafa Poljo, Enver Kustura, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Svi oni su se u novembru prošle godine izjasnili da nisu krivi po optužnici da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade Armije Republike BiH, učestvovali u napadima na srpska sela i ubistva 56 osoba srpske nacionalnosti, pretežno civila, uključujući žene i djecu.

Prema optužnici, u tim napadima je ranjeno deset osoba, dok su kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

Najstarija žrtva imala je 88 godina, a najmlađa dvije godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dodatno tereti Ahmeda Sejdića i Ferida Buljubašića, kao komandante, i za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom u Višegradu i Čajniču, 1992. - 1993. godine.

Navode iz optužnice tužioci planiraju dokazivati sa više od 400 svjedoka i 1.200 dokaznih materijala.

Ferid Buljubašić, kao visokopozicionirani član Socijaldemokratske partije (SDP), obašao je niz javnih funkcija, među kojima i funkciju sekretara Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:43