/ Vjosa Osman
13/12/2023 u 18:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: EU da ukine sankcije Kosovu i kazni Srbiju

Osmani je istakla da je došla sa porukama građana Kosova, da pozove lidere EU da ukinu nepravedne mjere protiv Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas, po dolasku na Samit EU - Zapadni Balkan u Brisel, da će tražiti od Unije da ukine sankcije Kosovu i uvede kaznene mjere Srbiji.

Osmani je istakla da je došla sa porukama građana Kosova, da pozove lidere EU da ukinu nepravedne mjere protiv Kosova.

- Kosovo je preduzelo sve mjere da deeskalira situacija i sada je na EU da isporuči i odustane od mjera koje pogađaju građane, kao što su projekti koji se tiču njihovog života. Tu mislim na sve građane nebitno o etničkoj pripadnosti- rekla je ona.

Ukazala je da se Samit održava u vrijeme velikih turbulencija u svijetu i da su mir i bezbjednost neophodni za napredak, privredni rast, prosperitet.

- Kosovo je bila žrtva akta agresije 24. septembra, koji je bio organizovan i finansiran od Srbije. Očekujemo da EU usvoji mjere protiv Srbije zbog ovog napada, jer mora postojati odgovornost- rekla je Osmani.

Istakla je da nije optimista da će tako nešto biti usvojeno na Savetu EU, jer neke članice Unije to blokiraju, ali da Evropska komisija ima mogućnosti da uvede takve mjere.

- Kada govorim o mjerama ne tražim da Srbija bude kažnjena, već da se prema njoj ophode jezikom koji jedino razume, kako bi se spriječilo da ponovo napadne Kosovo. Očekujem finansijske mjere, jer je to jedino što razume Aleksandar Vučić i odvratilo bi ga od daljih napada- objasnila je ona.

Kazala je da sa Natoom Kosovo sarađuje u jačanju bezbjednosti granice, kako bi se spriječio šverc oružja i ulazak uniformisanih terorista.

Takođe je kazala da je vrijeme da Kosovu bude otvorena evropska budućnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:23