/ FOTO: INSTAGRAM.COM/ MDODIK.OFFICIAL
02/07/2024 u 20:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Usvojena Deklaracija sa Svesrpskog sabora

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas dvotrećinskom većinom Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i zaključke na ovaj dokument sa Svesrpskog sabora u Beogradu.

Od 65 prisutnih poslanika, za usvajanje Deklaracije glasalo je 62 poslanika, protiv su bila tri, a nije bilo suzdržanih, prenosi agencija Srna.

Za zaključke, koje su potpisali šefovi klubova poslanika svih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj, osim Kluba poslanika "Za pravdu i red", glasala su 62 poslanika, dva su bila protiv, a jedan poslanik bio je suzdržan, prenosi B92.

Dodik: Deklaracija sa Svesrpskog sabora istorijski važan dokument

Stevandić je rekao da je pronađen kompromis u vezi sa zaključcima na Deklaraciju koju je podržalo 90 odsto narodnih poslanika, osim Klub poslanika "Za pravdu i red" Nebojše Vukanovića.

Dodik: Strani faktori pokušali da spriječe održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu

- Nadam se da će ovo biti jedan od dokumenata koji će bitno odrediti našu sabornost u vezi sa visokim pitanjima i da ćemo imati priliku da se jedni drugima odazivamo na sastanke bez obzira ko ih pozove pozicija, opozicija, predsjednik Republike Srpske ili srpski član Predsedništva BiH" -rekao je Stevandić.

Skupština Republike Srpske danas je razmatrala usvajanje Deklaracije, a sednici su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

U Deklaraciji se, među 49 zaključaka, stavova i ciljeva, navodi da Svesrpski sabor konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu.

-Srpski narod je kroz istoriju imao više država sa različitim nazivima, te polaže pravo da baštini svoju bogatu tradiciju- piše u tekstu Deklaracije.

Svesrpski sabor naglasio je da je Republika Srpska jedinstven i nedeljiv ustavnopravni subjekt koji samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije u skladu sa Ustavom BiH - Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma i čija teritorija ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona Republike Srpske.

U tekstu je istaknuto da će Deklaracija, nakon usvajanja na Svesrpskom saboru, biti ponuđena na usvajanje narodnim skupštinama Srbije i Srpske kako bi se obezbjedila njena puna primena u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, navodi Srna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 20:53