/ - FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
01/12/2021 u 08:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене нафте пале испод 71 долара

Нова варијанта утиче на економију првом реду кроз страх и реакцију политике

Цијене нафте пале су у уторак на међународним тржиштима испод 71 долара након што је шеф Модерне довео у питање ефикасност вакцине у сузбијању нове варијанте коронавируса, престрашивши трговце и подстакнувши забринутост за потражњу.

На лондонском тржишту цијена барела је потонула 2,76 долара у односу на претходно затварање, на 70,68 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 2,86 УСД нижој цијени, од 67 долара. Трговци су се фокусирали на изјаву званичника произвођача лијекова Модерна за Financial Times да вакцине против коронавируса вјероватно неће бити једнако ефикасне против варијанте омикрон као што су била против варијанте делта.

Цијене нафте у петак су потонуле чак око 12 одсто, упоредо с падом на другим тржиштима, услијед забринутости да ће јако мутирани омикрон подстаћи нове блокаде и смањити глобалну потражњу за нафтом. Још није јасно колико је опасна нова варијанта.

Нова варијанта утиче на економију првом реду кроз страх и реакцију политике, оцијенио је у биљешци аналитичар УБС-а Паул Донован.

- Страх утиче на путовања. Неке земље уводе праве забране, али проблем је и у страху људи да ће негдје заглавити па мијењају планове о путовањима- рекао је Донован.

На тржишту очекују и говор предсједника америчке централне банке Фед, Јeroma Powella у Конгресу, који би, према припремљеном тексту, требало да упозори да би нова варијанта коронавируса могла угрозити опоравак привреде од коронакризе.

Слабија економија значила би и слабију потражњу за нафтом, а у таквим би условима Организација земаља-извозница нафте и њихови савезници могли одложити планирано повећање производње у јануару 400 хиљада барела дневно.

ОПЕЦ+ требало би да се састане сјутра.

Одвојено је ОПЕЦ на својим интернет страницама објавио да је барел референтне корпе нафте његових чланица у понедјељак коштао 74,2 долара, што значи да је био 1,7 долара јефтинији него дан раније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:54