Ilustracija / -с д
02/04/2023 u 13:11 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora iznad svјetskog nivoa: U prosјeku godišnje popiјemo po 12 litara alkohola

Više od trećine učenika (38 odsto) prijavilo je upotrebu alkohola u dobi od 13 godina ili u mlađem uzrastu, a gotovo osam od deset (77 odsto) učenika u Crnoj Gori konzumiralo je alkohol bar jednom do svoje 16. godine (81 odsto dječaka i 74 odsto djevojčica), saopštili su iz IЈZ

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2019. godine, Crna Gora je bila na 12. mjestu po količini popijenog alkohola po glavi stanovnika sa 12,24 litra (muškarci 19,51, žene 5,3) i to je najviša izmjerena potrošnja do sada, saopštili su iz Instituta za јavno zdravlje (IЈZ). Iz te zdravstvene ustanove istakli su da јe ukupna potrošnja alkohola po glavi stanovnika u svjetskoj populaciji starijoj od 15 godina porasla sa 5,5 litara čistog alkohola u 2005. godini na 6,6 litra u 2019. godini, dok јe u Crnoј Gori čak 10,3 litra. Ističu i da se u starosnoj grupi od 20 do 39 godina 13,5 odsto ukupnih smrtnih slučajeva može povezati sa upotrebom alkohola.

– Prema podacima iz Istraživanja o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore, koje je sproveo Institut za javno zdravlje Crne Gore 2017. godine, količina čistog etil alkohola po glavi stanovnika kod osoba starijih od 15 godina popijena za godinu dana prosječno je bila 10,3 litra. U Crnoj Gori je, prema istom istraživanju, više od 60 odsto stanovnika uzrasta od 15 do 64 godine starosti barem jedanput u posljednjih 12 mjeseci konzumiralo alkoholno piće, bez značajne razlike među polovima. Među mladim odraslim osobama (15 do 34 godine), 65,2 odsto je navelo da je pilo akohol nekada u životu, dok je svaka druga osoba (54,2 odsto) upotrebljavala alkohol u prethodnih godinu dana – navode iz IЈZ.

Evropsko istraživanje o upotrebi psihoaktivnih supstanci i nehemijskih sredstava zavisnosti među mladima u Crnoj Gori (ESPAD), koje je IЈZ sproveo 2019. godine među šesnaestogodišnjacima, pokazalo je da većina (70 odsto) ispitanika smatra da je alkohol u Crnoj Gori lako dostupan, uz jednaki udio dječaka i djevojčica. Najdostupnijim smatraju pivo, a odmah iza njega i vino. Oni uopšte ne shvataju opasnost od korišćenja alkohola, pa, kada je u pitanju percepcija rizika povezanog sa konzumacijom alkoholnih pića, svaki peti dječak i više nego svaka deseta djevojčica smatraju da ne nanose štetu ni sebi ni drugima ako svakog dana popiju po jedno ili dva pića.

Cijenama protiv problema

U IJZ navode da najviše dokaza o djelotvornosti politika u oblasti redukcije štetne upotrebe alkohola potiče iz visoko razvijenih zemalja, pa je, shodno tome, politiku i intervencije na ovom području potrebno na adekvatan način prilagoditi lokalnom kontekstu. SZO je u nacrtu nove Globalne strategije za smanjenje štetne upotrebe alkohola i alkoholom uzrokovanih poremećaja uključila novi cilj, a to je smanjenje štetne upotrebe alkohola za 20 odsto do 2030. godine. Postavili su šest prioritetnih oblasti za djelovanje koje bi donijelo najbolje rezultate: cjenovna politika koja uključuje poreze, ograničavanje dostupnosti alkohola, zabrana reklamiranja alkoholnih pića, dostupnost zdravstvenih informacija o štetnom uticaju alkohola na zdravlje, odgovor zdravstvenog sistema i aktivnosti unutar zajednice.

– Više od trećine učenika (38 odsto) prijavilo je upotrebu alkohola u dobi od 13 godina ili u mlađem uzrastu, a gotovo osam od deset (77 odsto) učenika u Crnoj Gori konzumiralo je alkohol bar jednom do svoje 16. godine (81 odsto dječaka i 74 odsto djevojčica). Jedan od dvadeset učenika doživio je pijanstvo u ranoj dobi, 13 godina ili mlađi, dok se svaki četvrti učenik bar jednom napio do svoje 16. godine. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da rizik od opijanja vikendom (konzumiranje pet pića zaredom u jednoj prilici skoro svakog vikenda) svaki peti učenik smatra nepostojećim ili "blagim" – upozorili su iz IЈZ.

Prema pomenutom istraživanju, najčešći razlozi za konzumaciju alkohola kod mladih u Crnoj Gori su pozitivna socijalna očekivanja.

– Skoro svaki četvrti učenik (23 odsto) smatra da su proslave i žurke bolje uz alkohol, koji im pomaže da se bolje provedu i druženja sa prijateljima čini zabavnijim. Ovi podaci nam pokazuju da postoji znatno izražena potreba za implementacijom edukativnih i preventivnih programa o alkoholu kao najčešće korišćenoj legalnoj drogi mladih, ne samo u okviru obrazovnog sistema još od najranijih razreda, već i u okviru lokalnih zajednica, pa i šire. Ovi programi bi trebalo da budu ciljano usmjereni na promjenu normativnih uvjerenja mladih o sveprisutnoj konzumaciji alkohola kod vršnjaka; osnaživanje mladih da ne percipiraju alkohol kao svojevrsni socijalni imperativ i neizostavni činilac dobre zabave (no booze no party) i razbijanje duboko ukorijenjenih socioloških predrasuda, iskrivljenih uvjerenja i mitova o alkoholu i njegovoj konzumaciji – ističu iz IЈZ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:55