Evropska unija / - EVROPSKA UNIJA EU
15/06/2024 u 07:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ambasadori EU postigli načelni sporazum o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom

Stalni predstavnici zemalja Evropske unije dogovorili su u petak pregovarački okvir o pristupanju Ukrajine i Moldavije tom bloku, a prve međuvladine konferencije biće sazvane 25. juna, objavilo je na platvormi X belgijsko predsjedništvo EU.

- Stalni predstavnici postigli su načelni dogovor o okviru za pristupne pregovore između Ukrajine i Moldavije. Belgijsko predsjedništvo će sazvati prvu međuvladinu konferenciju 25. juna - navodi se u objavi.

Zemlje EU odlučile su 14. decembra da počnu pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom o pristupanju Evropskoj uniji, a mađarski premijer Viktor Orban je na početku glasanja napustio salu, čime je omogućio da odluka bude donijeta jednoglasno.

Evropska komisija je prošle nedjelje saopštila da Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterijume potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU.

Sve države članice EU moraju jednoglasno da se slože da započnu pregovore, a Belgija, koja predsjedava EU po principu rotacije do kraja juna, pravi aranžmane za međuvladine konferencije sa Ukrajinom i Moldavijom koje će se održati 25. juna u Luksemburgu, ukoliko bude jednoglasna podrška.

Podrška svih 27 država EU nije zagarantovana jer Mađarska, koja održava bliske veze sa Rusijom i koja je kritikovala kandidaturu Ukrajine za članstvo, sumnja u procjenu Komisije da je Ukrajina spremna i želi da vidi još neke stavke u pregovaračkim okvirima.

Belgija i EK žele da postignu dogovor u junu, prije nego što Mađarska preuzme šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje 1. jula, jer diplomate EU očekuju da će Budimpešta odložiti cijeli proces do 2025. godine.

EK: Ukrajina i Moldavija ispunile sve kriterijume za početak pregovora sa EU

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:35