Kokain, skrinšot / - FOTO: SKRINšOT
11/11/2022 u 17:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Belgija kokainski centar Evrope, glavni akteri dileri sa Balkana

Balkanske mafije iskoristile su nasilna iskustva, toleranciju prema nasilju i dostupnost oružja, kao i poznavanje stranih jezika. Kriminalne organizacije sa zapadnog Balkana pokazale su se generalno vrlo preduzetnima, tvrdi Volter Kemp

Belgija je dugo bila na glasu kao dosadna zemlja koja slijedi vladavinu prava, da bi u posljednje vrijeme postala evropski centar krijumčarenja kokaina. U Antverpenu se događa 40 odsto svih zapljena kokaina u Evropi jer je ova belgijska luka postala ulazna tačka za južnoamerički kokain.

Međutim, ključnu ulogu u ovom ilegalnom biznisu imaju kriminalne organizacije zapadnog Balkana, najprije iz Hrvatske i Albanije, tvrdi "The Economist", koji je napravio reportažu o tome.

Količina zaplijenjene droge u Europi u stalnom je porastu. Samo u Antverpenu prošle je godine zaustavljeno 80 tona kokaina, a 2016. godine samo 30 tona. Posljedice toga su korupcija lokalnih i nacionalnih dužnosnika i nasilje na ulicama.

Mnoge evropske mafijaške grupe pronašle su svoj interes u ovim činjenicama i preuzele kontrolu nad distribucijom.

Mafijaške organizacije iz balkanskih zemalja poput Albanije, Hrvatske i BiH posebno su poznate po svojoj učinkovitosti i nasilnim metodama. Ratna zbivanja i privredne nevolje na Balkanu mnoge su nagnali da se okrenu kriminalu.

- Balkanske mafije iskoristile su nasilna iskustva, toleranciju prema nasilju i dostupnost oružja, kao i poznavanje stranih jezika. Kriminalne organizacije sa zapadnog Balkana pokazale su se generalno vrlo preduzetnima, tvrdi Volter Kemp, direktor globalne strategije u Globalnoj inicijativi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

"Balkanske mafije razvile su određene vještine koje su im omogućile da se nakon šverca heroina i cigareta, uzgoja kanabisa te krijumčarenja ljudi posvete profitabilnijim poslovima, poput krijumčarenja kokaina", objasnila je Kempova saradnici Mejdini.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:39