/ SKRINšOT YOUTUBE ROME REPORTS IN ENGLISH
08/11/2022 u 21:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši papa Benedikt voljan svjedočiti o zlostavljanju djece

Tužioci pokušavaju ustanoviti krivicu sveštenika i drugih crkvenih dužnosnika

Papa Benedikt XVI voljan je svjedočiti na suđenju o seksualnom zlostavljanju u južnoj Njemačkoj, potvrdila je u utorak portparolka suda.

Slučaj je usmjeren na sveštenika pedofila, koji je prema njemačkom zakonu o privatnosti poznat kao Peter H., Benedikta, koji je služio kao nadbiskup Minhena i Frajzinga od 1977. do 1982. godine, te njegova nasljednika kardinala Fridrih Veter ), kao i na nadbiskupiju.

Tužioci pokušavaju ustanoviti krivicu sveštenika i drugih crkvenih dužnosnika u historijskom slučaju zlostavljanja djeteta, danas 38-ogodišnjeg tužioca iz Bavarske, prenosi Avaz.

U izvještaju o svešteniku objavljenom u januaru izneseni su detalji o godinama zlostavljanja od crkvenih zvaničnika u nadbiskupiji. Umjesto da sveštenika predaju civilnom tužilaštvu, crkveni zvaničnici su ga premjestili na druge lokacije, gdje se ciklus ponavljao, pokazuje izvještaj.

Odluka pape emeritusa razrješava jednu prepreku na putu prema mogućem suđenju. Da bivši kardinal Josep Racinger nije pristao na ovaj korak, bila bi donesena presuda u korist tužitelja, no sud se ne bi bavio optužbama protiv bivšeg kardinala.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:19