Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
06/06/2024 u 22:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bivši radnik pokušao da proda rukopis baroknog vajara - čeka suđenje u vatikanskom zatvoru

Osumnjičeni istoričar umjetnosti navodno je pokušao da proda rukopis iz 17. vijeka firmi zaduženoj za održavanje Bazilike Svetog Petra, u kojoj je bio zaposlen. Osumnjičeni je u vatikanskom zatvoru od 27. maja.

Marija Danijel Pergolici, bivši radnik firme koja se bavi održavanjem Bazilike Svetog Petra navodno pokušao je da preproda ukradeni rukopis baroknog vajara i arhitekte Đana Lorenca Berninija, saopštio je italijanski dnevni list Domani. Zato je priveden i nalazi se u vatikanskom zatvoru od 27. maja.

Riječ je o pozlaćenom rukopisu iz 17. vijeka koji opisuje Berninijev dizajn za oltarsku nadstrešnjicu, baldahin u Baziliki Svetog Petra.

U izvještaju je navedeno da je osumnjičeni Pergolici, koji je i istoričar umjetnosti, pokušao da proda pomenuti rukopis firmi u kojoj je radio, prenose agencije.

Navedeno je da još nije utvrđeno da li je rukopis iz Vatikana ili iz privatne kolekcije. Italijanski list Domani, koji je izvestio o slučaju u četvrtak, piše da je sporno porijeklo rukopisa kao i to i da li je ranije bio u arhivi Bazilike.

Citira se i istoričar umjetnosti, prijatelj optuženog, koji je rekao da rukopisu nema traga u katalogu arhiva Bazilike najmanje od 1900. godine.

Vatikanski tužioci, međutim, tvrde da je riječ o rukopisu na 18 stranica koji sadrži prve poznate specifikacije za pozlaćenu nadstrešnjicu kao i da je rukopis nestao iz arhive Bazilike. Pres služba Svete stolice objavila je da je optuženi pokušao da preproda rukopis firmi za koju je radio Fabrica di San Pietro, zaduženoj za održavanje Bazilike Svetog Petra.

Pergolici se suočava sa optužbama za primanje ukradene robe, iznudu i prevaru, navedeno je u saopštenju Pres službe Svete stolice.

Zaposleni u Vatikanu se žale na loše uslove za rad

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 01:48