/ - UNSPALSH, ILUSTRACIJA
12/01/2023 u 20:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bjelorusija: Uhapšen opozicioni političar

Dimitrijev je na tim izborima bio četvrti sa 1,2 odsto glasova, prema zvaničnim rezultatima

Opozicioni bjeloruski političar Andrej Dimitrijev koji je 2020. bio protivkandidat predsjedniku Aleksandru Lukašenku na predsjedničkim izborima, uhapšen je u Minsku, javljaju agencije prenose mediji.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Vesna" saopštila je danas da je lider pokreta "Reci istinu" uhapšen juče u blizini svoje kuće u glavnom gradu Bjelorusije. Nije poznat razlog hapšenja.

Dimitrijev se nalazi u ozloglašenom pritvorskom centru Okrescina, u kom prema navodima aktivista, muče političke zatvorenike.

Bjeloruske vlasti su odbile da komentarišu njegovo pritvaranje, piše AP.

Neredi u Bjelorusiji dogodili su se 2020. nakon predsjedničkih izbora na kojima je ponovo pobijedio Lukašenko, a koje su opozicione struje i Zapad ocijenili kao namještene.

Vlasti su nasilno ugušile demonstracije kada je uhapšeno više od 35.000 ljudi, hiljade ljudi bilo je pretučeno od strane policije, a više desetina medijskih kuća i nevladinih organizacija je zatvoreno.

Dimitrijev je na tim izborima bio četvrti sa 1,2 odsto glasova, prema zvaničnim rezultatima.

Tokom predizborne kampanje, on je pružio podršku Sergeju Tihanovskom, Viktoru Babariki i Valeriju Cepkalu, kojima je bilo zabranjeno da učestvuju na izborima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:27