Žozep Borelj / EPA-EFE
02/02/2024 u 23:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: Do kraja godine EU će Ukrajini isporučiti više od milion komada municije

Borelj je naveo da blok značajno ubrzava vojnu podršku Ukrajini, i da će se tokom 2024. izdvojiti iznos novca za pomoć gotovo jednak iznosu koji je izdvojen u dvije prethodne godine

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je danas da će EU do kraja godine Ukrajini isporučiti više od milion artiljerijskih metaka i obučiti više od 60.000 vojnika.

Borelj je u autorskom tekstu objavljenom na sajtu EU naveo da blok značajno ubrzava vojnu podršku Ukrajini, i da će se tokom 2024. godine izdvojiti iznos novca za pomoć gotovo jednak iznosu koji je izdvojen u dvije prethodne godine, ocijenivši to ‘‘prilično impresivnom količinom‘‘.

- Sa našim državama članicama podijelili smo nove zbirne podatke o našoj podršci Ukrajini od početka ruske agresije, prije skoro dvije godine. Evropska unija, kroz sopstvene instrumente, i njene države članice, bilateralno, već su zajedno pružile više od 28 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini - napisao je Borelj, dodajući da je tokom 2024. isporučena već 21 milijarda eura pomoći.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:50