Žozep Borelj / - SHUTTERSTOCK
08/12/2023 u 17:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: Žrtve genocida zaslužuju pravdu, uvijek i svugdje

Pozivamo članice Savjeta bezbjednosti UN-a da preuzmu odgovornost za djelovanje te da se uzdrže od korištenja veta u slučajevima masovnih zločina

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je jednoglasno usvojila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida 9. decembra 1948. godine, prenosi Avaz.ba.

- Iako je od tada proteklo 75 godina i uprkos brojnim naporima da se otklone osnovni uzroci ovog užasnog zločina, i dalje širom svijeta svjedočimo manifestacijama intenziviranog nacionalizma, govora mržnje, ksenofobije te rasnog i etničkog profilisanja. Današnji dan je prilika da ponovimo poziv svim potpisnicama Konvencije, za njih 152, da se u potpunosti posvete ispunjavanju svojih obaveza u sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Deklarativni istupi sami po sebi nisu dovoljni, već nam je hitno potrebno odlučno djelovanje - poručuje Borelj.

Dodaje da se ova posvećenost dugujeRafaelu Lemkinu, koji se neumorno borio da spriječi da se zločini Holokausta više nikada ne ponove.

- Isto tako, dugujemo je i svim žrtvama i preživjelim ovog gnusnog zločina, višestruko iznevjerenim od strane međunarodne zajednice tokom godina.Pozivamo članice Savjeta bezbjednosti UN-a da preuzmu odgovornost za djelovanje te da se uzdrže od korištenja veta u slučajevima masovnih zločina.Evropska unija ostaje nepokolebljiva u svojoj posvećenosti zaštiti od zločina na globalnom planu. Nastavit ćemo da unapređujemo naše napore za okončanje nekažnjivosti i osiguravanje pravde i reparacija za žrtve. Genocid i drugi zločini prema međunarodnom pravu ne smiju ostati nekažnjeni. To je naša kolektivna moralna obaveza prema čovječanstvu - navodi on i poručuje: "Žrtve zaslužuju pravdu, uvijek i svugdje".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:03