Britanska vojska / Shutterstock
29/03/2024 u 23:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Britanska vojska ukida zabranu nošenja brade poslije više od 100 godina

Britanska vojska je odlučila da poslije više od 100 godina ukine zabranu nošenja brade, koja je važila i za vojnike i za oficire, poslije višegodišnjeg razmatranja.

Odluka je donijeta nakon što je vojska sprovela reviziju svojih pravila o ličnom izgledu njenih pripadnika, koja su do sada dozvoljavala samo nošenje brkova. Prije usvajanje odluke konsultovani su kralj Čarls, britanski političari i saveznici Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Politiko.

- Ogromna većina je smatrala da vojska treba da promijeni dosadašnje pravilo i da dozvoli vojnicima i oficirima da nose brade. Slušali smo i donijeli odluku - rekao je portparol britanske vojske Pol Karni.

On je naveo da će oficirima i vojnicima biti dozvoljeno da puštaju bradu, ali moraju da održavaju profesionalni izgled i da se pridržavaju posebnih uputstava o tome kako njihova brada može da izgleda.

Oni koji puste bradu trebalo bi da očekuju da se njihov izgled provjerava, kako bi se osiguralo da su brade u skladu sa propisima, a povremeno će morati da se obriju, ako to bude zahtijevala operativna situacija.

Ovom odlukom Velika Britanija se pridružuje vojskama Danske, Njemačke i Belgije, koje već dozvoljavaju svojim vojnicima i oficirima da nose brade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:26