Ilustracija / - EPA
19/12/2023 u 22:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bugarska ukinula taksu na rusku naftu, Mađarska joj odobrila Šengen

Bugarska je uvela tranzitnu taksu od 10 eura po megavat satu na ruski gas u oktobru ove godine, izazivajući kritike i od Mađarske čiji je ministar spoljnih poslova to nazvao “neprijateljskim” postupkom

Mađarska će povući protivljenje ulasku Bugarske u evropsku Šengen zonu slobodnog kretanja čim zvanično bude objavljena odluka Parlamenta u Sofiji o ukidanju takse na tranzit ruskog gasa, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Obavijestio me je moj bugarski kolega juče da je bugarski Parlament ukinuo taj zakon - rekao je Sijarto u videu na svojoj Fejsbuk stranici.

On je rekao da će Mađrska, kada se zakon objavi u zvaničnom listu Parlamenta u petak – kako se očekuje, odustati od protivljenja prijemu Bugarske u Šengensku zonu i tražiti od Evropske komisije da prekine proceduru koju je pokrenula Budimpešta.

Bugarska je uvela tranzitnu taksu od 10 eura po megavat satu na ruski gas u oktobru ove godine, izazivajući kritike i od Mađarske čiji je ministar spoljnih poslova to nazvao “neprijateljskim” postupkom.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarsko je prošlog vikenda saopštilo da će uložiti veto na prijem Bugarske u Šengensku zonu ako ostane taksa na gas preko glavne uvozne rute za Mađarsku.

Bugarski Parlament je juče odlučio da ukine taksu na uvoz i tranzit ruskog prirodnog gasa kroz Bugarsku.

Šengenska zona slobodnog kretanja obuhvata 23 od 27 zemalja Evropske unije, kao i Švajcarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:47