Češka zastava Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
14/01/2023 u 09:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Česi danas nastavljaju sa predsjedničkim izborima

Ankete predviđaju tijesnu trku između milijardera i bivšeg premijera Andreja Babiša, bivšeg generala Petra Pavla i profesorke ekonomije Danuše Nerudove

Česi danas nastavljaju glasanje drugog dana predsjedničkih izbora na kojima se, između ostalih, za funkciju odlazećeg predsjednika, političkog veterana Miloša Zemana, bore penzionisani general NATO-a i bivši premijer.

Biračka mjesta u Češkoj otvorena su u petak u 14 časova i zatvaraju se u subotu u isto vrijeme. Pravo glasa ima 8,3 miliona birača, a drugi krug izbora, ukoliko niko ne dobije dovoljnu većinu u prvom, očekuje se za dvije nedjelje.

Ankete predviđaju tijesnu trku između milijardera i bivšeg premijera Andreja Babiša, bivšeg generala Petra Pavla i profesorke ekonomije Danuše Nerudove.

Predsednička kancelarija nema izvršna ovlašćenja, ali češki predsjednici imaju značajnu ulogu u imenovanju premijera, ustavnih sudija, šefa centralne banke i imaju pravo da jednom vrate zakon u parlament.

Oni takođe imaju ograničena ovlašćenja u spoljnim poslovima i komandanti su vojske. Svaki kandidat koji pobijedi, piše Rojters, biće prozapadniji od Zemana, koji je promovisao jače odnose sa Kinom i, do invazije na Ukrajinu prošle godine, sa Rusijom.

Pavel (61) i Nerudova (44) su izrazito prozapadni i podržavaju nastavak slanja vojne pomoći Ukrajini i uvođenje eura.

Milijarder Babiš bi predstavljao manju promjenu. Bivši premijer, kao i Zeman, blizak je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i sukobio se sa Briselom oko vladavine prava. Babiš nije sklon da nastavi da vojno podržava Ukrajinu. Sadašnja vlada desnog centra snažno podržava Kijev. U anketama vode Pavel i Babiš, a u drugom krugu blagu prednost daje Pavel.

Posljednja televizijska debata održana je u četvrtak kada je Babiš, premijer od 2017. do 2021. godine, pokušao da prikaže Pavela i Nerudovu kao politički neiskusne. Babiš je, s druge strane, optužen za haos tokom premijerskog mandata, obilježen korona virusom i krizom koja je nastala.

U kampanji su dominirale lične kritike, ali i teme poput visoke inflacije i rata u Ukrajini.

Babiš, koji uživa Zemanovu podršku, obećao je da će izvršiti pritisak na vladu da pruži veću pomoć domaćinstvima u uslovima rasta cijena energenata i visoke inflacije. Rezultati izbora se očekuju danas popodne.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 15:37