Petr Pavel / - FOTO:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
19/08/2024 u 22:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Češki predsjednik smatra da Ukrajina može u NATO i ako ne povrati dio teritorije od Rusije

Predsjednik Češke Petr Pavel izjavio je danas da bi Ukrajina mogla da uđe u NATO čak i dok dio njene teritorije okupira Rusija i da za to već postoji presedan pošto je svojevremeno Zapadna Njemačka primljena u zapadni vojni savez.

Mislim da puna obnova kontrole nad cijelom teritorijom nije nužan preduslov. Ukoliko se bude povukla neka administrativna granica, onda možemo da prihvatimo tu administrativnu granicu kao privremenu, a da primimo u NATO Ukrajinu sa teritorijom koju u tom trenutku kontroliše“ izjavio je predsjednik Pavel u intervjuu dnevniku Pravo.

Češki predsjednik smatra da bi Ukrajina mogla da bude primljena posle mirovnih pregovora za okončanje rata uz pomoć svjetskih sila, SAD, Kine i Evropske unije, kada bi obje strane uvidjele da više ne mogu da nastave da ratuju i započele bi pregovore.

- Ukoliko počnu mirovni pregovori vrlo vjerovatno je da će Rusija dugoročno okupirati deo ukrajinske teritorije a demokratske zemlje koje poštuju međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija trebalo bi da poštuju sporazum zaraćenih strana ali da ne priznaju promenu međunarodnih granica na osnovu agresije - kazao je Pavel.

Češki predsjednik je podsetio da već postoji presedan za takvo učlanjenje jedne zemlje koja nije kontrolisala dio svoje teritorije.

- Došlo je do podjele Njemačke koju nisu priznale sve zapadne države a iako je dio Njemačke okupirao Sovjetski Savez Njemačka je, odnosno njen ostatak, primljena u NATO 1955. godine. Tako da mislim da je to pravno i tehničko rješenje kako da se Ukrajini mogući ulazak u NATO a da NATO time ne dođe u sukob sa Ruskom Federacijom - rekao je Pavel.

Predsjednik Češke povređen u vožnji motorom: Zadržan u bolnici na posmatranju

Češki predsjednik upozorio je da nastaje nova bezbjednosna realnost i da bi bilo opasno ostaviti Ukrajinu da visi u vakuumu jer bi to bilo samo pretplata za sukob u budućnosti.

- Ako želimo da očuvamo ravnotežu u Evropi nužno je da primimo Ukrajinu u prostor bezbjednosti koji je danas NATO ali da paralelno vodimo pregovore sa Rusijom o obnavljanju bezbjednosnog sistema u Evropi. Zato što smo pomalo potcijenili te debate koje su vođene do aneksije Krima 2014. godine - rekao je Pavel.

Češki predsjednik kazao je da će Evropa i Rusija morati da se vrate sistemu ugovora, posmatrača na vježbama, mjerama koje povećavaju uzajamno povjerenje jer na kraju krajeva upravo to održava mir i bezbjednost u Evropi, a ne to da li je Ukrajina u NATO ili ne.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 07:43