/ - FOTO: EUROPOL
03/11/2023 u 10:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO) Crna Gora učestvovala u akciji Fronteksa: Pronađeno 505 ukradenih vozila, 16 čamaca i 2.000 djelova

Kriminalci koriste lična dokumenta koja pripadaju drugom vozilu, obično uništenom automobilu, iste marke, modela i boje

Akcija "Mobile 6" sprovedena je u oktobru na vanjskim kopnenim granicama EU, kao i na graničnim lokacijama u Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. U operaciji je učestvovalo oko 400 policajaca iz 25 zemalja, koji su izvršili detaljne provjere na nekoliko lokacija.

image
- FOTO: EUROPOL

Europol i INTERPOL podržali su operaciju koju je vodio Fronteks, pružajući stručnost i pristup njihovim bazama podataka. Ova saradnja omogućila je povrat 505 ukradenih automobila, oko 2.000 ukradenih djelova vozila, 16 čamaca, 32 vanbrodska motora i 248 falsifikovanih dokumenata. Pored toga, nadležni organi su identifikovali 209 krijumčara migranata.

image
- FOTO: EUROPOL

- Policija je tokom operacije identifikovala razne kriminalne taktike, uključujući nekoliko slučajeva koji uključuju takozvane klonirane automobile. Kriminalci koriste lična dokumenta koja pripadaju drugom vozilu, obično uništenom automobilu, iste marke, modela i boje. Dokumenti se dostavljaju nadležnima u slučaju granične kontrole u vezi sa potragom za ukradenim automobilom. Ovakvi incidenti predstavljaju sve veći problem za granične službenike, jer se sofisticiranost lažnih identifikacionih brojeva vozila povećava- navode iz Europola.

image
- FOTO: EUROPOL

Europol je podržao akciju "Mobile 6" pružanjem stručnosti tokom pripremnog sastanka, kao i doprinosom provjerama baze podataka tokom faze akcije.

- Jedan primjer uključivao je grčke vlasti koje su zatražile od gostujućeg službenika Europola raspoređenog na granici između Grčke i Turske da provjeri informacije o uhapšenoj osobi. Osumnjičeni je priveden dok je pokušavao da pređe granicu u automobilu koji je nekoliko dana ranije prijavljen u Austriji. Prema informacijama koje je dao službenik za goste Europola, vozilo je povezano sa zahtjevom austrijskih vlasti- navode iz Europola.

image
- FOTO FRONTEX

Operacija se odvijala pod okriljem EMPACT-a, Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji, koja se bavi najvažnijim prijetnjama koje predstavlja organizirani i ozbiljan međunarodni kriminal koji pogađa EU.

EMPACT jača razmjenu obavještajnih podataka i stratešku i operativnu saradnju između nacionalnih vlasti, institucija i tijela EU i međunarodnih partnera. Akcija spada u EMPACT-ov prioritet organiziranog imovinskog kriminala.

Zemlje učesnice: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Njemačka, Italija, Letonija, Litvanija, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Španija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija.

Agencije/organizacije koje učestvuju: Europol, Frontex i Interpol.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
31. maj 2024 15:25