Ilustracija / EPA
18/02/2024 u 17:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danska sve svoje zalihe artiljerijske municije poklanja Kijevu

Ako pitate Ukrajince, oni traže municiju, artiljerijsku, sada, odmah. Danska je odlučila da pokloni našu cjelokupnu municiju iz zaliha - poručila je premijerka na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji

Danska će isporučiti Ukrajini svu artiljerijsku municiju iz svojih zaliha, izjavila je danas premijerka Mete Frederiksen.

- Rusija ne želi mir sa nama. Oni destabilizuju zapadni svijet iz mnogo različitih uglova, u arktičkom regionu, na Balkanu i u Africi. Dezinformacijama, sajber napadima, hibridnim ratom i očiglednim ratom u Ukrajini - rekla je ona.

- Ako pitate Ukrajince, oni traže municiju, artiljerijsku, sada, odmah. Danska je odlučila da pokloni našu cjelokupnu municiju iz zaliha - poručila je premijerka na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

Ona je dodala da Evropa ima još zaliha municije, prenosi Kijev independet.

- To nije pitanje samo proizvodnje, jer imamo oružje, imamo municiju, imamo protivvazdušnu odbranu koju ne moramo sami da koristimo u ovom trenutku, koju treba da isporučimo Ukrajini - kazala je Fredriksen.

Artiljerijska municija je najvažniji tip municije za Ukrajinu u ovoj fazi rata protiv Rusije, jer se svakodnevno koristi na velikom broju lokacija gdje su se odvijaju borbe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:18