гласачка кутија / UNSPLASH
15/05/2022 u 23:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демохришћани и зелени побједници избора у наjвећој њемачкоj покраjини

Њихов наjвећи конкурент, Социjалдемократска патриjа (СПД), jе губитник – прогнозе jоj даjу само 27,1 одсто гласова, што jе наjлошиjи резултат СПД-а у историjи те наjмногољудниjе њемачке покраjине

Према незваничним резултатима, Хришћанско-демократска униjа (ЦДУ) побједник jе на изборима у наjвећоj њемачкоj покраjини Сјеверноj Раjни-Вестфалиjи са 35,9 одсто гласова.

Њихов наjвећи конкурент, Социjалдемократска патриjа (СПД), jе губитник – прогнозе jоj даjу само 27,1 одсто гласова, што jе наjлошиjи резултат СПД-а у историjи те наjмногољудниjе њемачке покраjине коjа jе дуго времена важила за социjалдемократски бастион, преноси Доjче веле.

Други велики побједник jе странка Зелених – у поређењу са изборима прије пет година, они су освоjили готово 12 одсто гласова више и сада су прешли 18 процената. То значи да ће на краjу управо та странка одлучивати у формирању нове владе, преноси Н1.

Велики губитници су либерали (ФДП) коjи су на ивици изборног цензуса од пет одсто.

Десничарска Алтернатива за Њемачку (АфД) такође jе изгубила дио бирача у односу на прошле изборе, али ће по своj прилици поново бити заступљена у покраjинском парламенту, за разлику од Љевице, коjа jе jасно изгубила и далеко jе од цензуса.

У првим реакциjама водећи представници и демохришћана и социjалдемократа сигнализираjу спремност и заинтересованост за формирање нове владе у тоj покраjини и сматраjу да на то имаjу право.

Досадашњи покраjински премиjер и главни кандидат ЦДУ, Хендрик Вист, наглашава да jе његова партиjа jасан побједник и да су бирачи несумњиво дали до знања да га поново желе за предсједника владе. С друге стране, генерални секретар СПД-а Кевин Кинерт нагласио jе да jе кључно питање то коjе странке имаjу наjвеће програмске сличности, односно коjе могу да формираjу бољу коалициjу.

Кинерт притом jасно циља на прилично велику блискост социjалдемократа и Зелених, коjи уосталом и на савезном нивоу, тамо заjедно са либералима, чине владаjућу коалициjу под вођством канцелара Олафа Шолца.

У свим плановима кључну улогу имаjу Зелени и већ сада jе сигурно да, што се тиче броjа посланика у покраjинском парламенту, они могу да саставе владу са демохришћанима, док jе за савез са социjалдемократама потребно или да либерали не пређу цензус, или ће, ако га пређу, и они морати да учествуjу у коалициjи.

Одмах након обjављивања првих процјена у политичком Берлину почела су тумачења значаjа тих резултата за политику на савезном нивоу.

Тако предсједник демохришћана Фридрих Мерц наглашава да jе ово феноменалан резултат и да jе то било гласање и о политици савезне владе, а да jе ЦДУ поново у игри.

С друге стране, jедан од два предсједника Социjалдемократске партиjе Ларс Клингбаjл наглашава да jе досадашња демохришћанско-либерална коалициjа у Северноj Раjни-Вестфлиjи изгубила власт, те да jе истинска промјена могућа само у црвено-зеленоj коалициjи (СПД и Зелени).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:52