Viktor Orban / - EPA
16/02/2024 u 22:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Desetine hiljada Mađara na protestu protiv Orbana zbog skandala

Dvije političarke odstupile su zbog pomilovanja bivšeg zamjenika direktora dječjeg doma koji je pomogao da se prikrije seksualno zlostavljanje djece

Desetine hiljada Mađara danas su izašle na ulice Budimpešte kako bi protestovale zbog slučaja prikrivanja seksualnog zlostavljanja zbog kojeg je predsjednica Katalin Novak iz stranke Fides nakon bijesa javnosti odstupila s dužnosti. 

Premijer Viktor Orban i njegova konzervativna stranka Fides, na vlasti od 2010. godine, pokušavaju da ublaže skandal koji je izbio prošle nedjelje, a zbog kojeg su s funkcije već odstupile dvije Orbanove saveznice – predsjednica Novak i ministarka pravosuđa Judit Varga.

Dvije političarke odstupile su zbog pomilovanja bivšeg zamjenika direktora dječjeg doma koji je pomogao da se prikrije seksualno zlostavljanje djece. Slučaj je i dalje glavna tema medija.

Iako nezadovoljstvo javnosti ne predstavlja pretnju Orbanovoj vladavini, sa idućim parlamentarnim izborima tek 2026, ono se događa uoči izbora za Evropski parlament u junu na kojem se Fides nada s drugim konzervativnim strankama da ponovo stekne glas u odlučivanju na evropskom nivou.

Na protest u centru Budimpešte pozvalo je devetero „influensera“, među njima i izuzetno popularan pjevač Azahriah, piše Rojters. Desetine hiljada demonstranata, među njima veliki broj mladih, stigli su na Trg heroja.

„Dosta nam je. Potrebna nam je promjena, ova vlada je puna laži i licemjerja”, rekao je 64-godišnji Jozef Molnar. On je kazao da je posljednji put protestovao 1989. godine, u vrijeme pada komunizma, a na skup u petak stigao je i njegov 19-godišnji sin.

„Ovdje smo radi budućnosti, radi naših unuka”, rekao je.

Organizatori protesta na društvenim mrežama pitali su „koliko je još sličnih slučajeva o kojima se ne zna, koji su bili zataškani?”.

„Nezavisno od političkih strana, vjerujemo da je važno da ustanemo radi podrške zaštiti žrtava zlostavljanja, transparentnosti, ljudskog dostojanstva i iskrenog javnog dijaloga”, stoji u njihovoj objavi.

Motivi pomilovanja ostaju nejasni. Orbanov Fides pokušao je da vrati narativ u svoju korist, kazavši da njihove greške imaju posljedice, za razliku od grešaka opozicije.

Orbanov šef kancelarije Gergeli Gulias ranije je rekao da su predsjednica i ministarka pravosuđa preuzele odgovornost za taj incident i da vlada to pitanje smatra zatvorenim. Dodao je da je važno „gledati u budućnost” i da će vlada raditi na jačanju mjera za zaštitu djece.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:31