Služba za vanredne situacije Ukrajine / - EPA - EFE
27/06/2024 u 20:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Desetine ranjenih i jedan poginuli u ruskom granatiranju

Najmanje jedna osoba je ubijena, a 14 je ranjeno, u ruskim vazdušnim napadima i granatiranju civilnih naselja u istočnoj regiji Donjeck na liniji fronta, saopštili su lokalni zvaničnici.

Kako prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom, jedna osoba je poginula tokom granatiranja industrijskog grada Toretsk, dok su ranjeni stanovnici Memrika, Selidova i Komara, saopštio je na Telegramu regionalni guverner Vadim Filaškin.

Ukrajinska vojska navela je da ih je Rusija napala sa šest krstarećih raketa i 23 bespilotne letjelice rano jutros.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je pet projektila i sve bespilotne letjelice lansirane na ciljeve u Ukrajini, javila je vojska.

Guverner zapadne regije Hmeljncki Serhij Tjurin rekao je na Telegramu da je devet nadolazećih meta oboreno iznad regije, bez izvještaja o žrtvama među civilima.

Guverner Vitalij Kim izvijestio je da je šest bespilotnih letjelica i tri krstareće rakete oboreno iznad južne regije Mikolajev, dodajući da nije bilo žrtava.

Dvije bespilotne letjelice uništene su u južnoj regiji Herson rano jutros, kazao je regionalni guverner Oleksandr Prokudin, dodajući da je rusko granatiranje prethodnog dana ubilo jednog civila i ranilo 16, uključujući dvoje djece.

Guverner Dnjepropetrovska Sergej Lisak na Telegramu je rekao da je u toj regiji Rusija pokrenula masivni artiljerijski napad na grad Nikopol na obalama rijeke Dnjepar.

On je dodao da je jedan dron takođe oboren iznad njegove regije.

- Oštećene su škole i vrtići - rekao je Lisak, koji nije spominjao žrtve.

U međuvremenu je rusko ministarstvo obrane kazalo da je njihova protivvazdušna odbrana oborila sedam ukrajinskih bespilotnih letjelica - četiri iznad regije Tver, dvije iznad regije Moskve i jednu iznad regije Belgorod.

Sota je izvijestio, na osnovu iskaza očevidaca, da se dogodio napad dronom na eksperimentalnu fabriku Redkinski u regiji Tver, gdje se proizvodi gorivo za avione.

Fabrika je ranije bila napadnuta dronovima.

Ukrajina, čija je energetska infrastruktura razorena stalnim ruskim napadima, u posljednjih nekoliko mjeseci sve više cilja na lokacije za proizvodnju goriva unutar Rusije, uglavnom postrojenja za rafiniranje nafte.

Rusija pokrenula veliki napad na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 20:48