Ilustracija / - EPA
24/02/2024 u 07:52 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu

U ratu u Ukrajini, koji je započela zvanična Moskva nazvavši je specijalnom operacijom, do sada su poginule desetine hiljada ljudi, milioni prisiljeni da odu u izbjeglištvo, a gradovi pretvoreni u ruševine

Danas se navršava druga godišnica invazije Rusije na Ukrajini, tokom koje su poginule hiljade ljudi, milioni prisiljeni da odu u izbjeglištvo, a gradovi pretvoreni u ruševine.

Prema terminologiji zvanične Moskve riječ je o specijalnoj operaciji izazvanoj odnosom prema ruskom stanovništvu u Ukrajini, odnosno prema Donjeckoj i Luganskoj republici, koje su prethodno i zatražile intervenciju.

Zvanična Moskva vojnu operaciju je predstavila kao denacifikaciju i demilitarizaciju.

Odnosi dve zemlje su zategnuti 2014, kada je oboren dotadašnji predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, nakon čega je uslijedila separacija Krima i bunt u oblastima Donjeck i Lugansk, prenosi Tanjug.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prethodno je vrlo direktno, upozoravao da Rusija ne može da toleriše dalje približavanje NATO njenim granicama.

image

Ilustracija

- EPA

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je 19. februara 2022.godine tokom Konferencije o bezbjednosti u Minhenu pozivao Zapad da odustane od taktiziranja prema Moskvi, i da se Ukrajini da nesumnjiv vremenski okvir za pristupanje NATO.

Invazija na Ukrajinu započela je u ranim jutarnjim satima 24. februara 2022. iz više pravaca.

Desetine raketnih napada ciljali su široki prostor Ukrajine, čak i krajnji zapad zemlje, poput grada Lavova.

Dinamiku rata je, kako piše RTS, umnogome odredio neuspjeh ruske ofanzive na Kijev u prvim nedjeljama rata.

Ukrajinske snage su uz pomoć ogromne finansijske i vojne pomoći Zapada, naročito Sjedinjenih Američkih Država, uspjele da se konsoliduju, a većih promjena na frontu nije bilo od kraja 2022. godine.

Rusija je proglasila aneksiju regiona jugoistočne Ukrajine, Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona a u potpunosti ne kontroliše nijednu od tih oblasti.

Uoči obilježavanja godišnjice, uvedeni su novi paketi sankcija Rusiji.

Evropska unija u petak je uvela 13. paket sankcija koji obuhvata oko 200 osoba i ruskih kompanija dok se novi američki embargo tiče 500 pojedinaca i firmi.

Moskva je kao odgovor na evropske sankcije, proširila spisak političara Evropske unije kojima zabranjuje ulazak u Rusiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 05:43