nagorno karabah / - FOTO: TVITER
29/09/2023 u 21:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dvije trećine Jermena napustilo Nagorno-Karabah

Jermeni bježe iz Nagorno-Karabaha nakon što su azerbejdžanske trupe prošle sedmice pokrenule kratku vojnu operaciju preuzimanja kontrole nad tim područjem

Više od 84.000 etničkih Jermena jutros je napustilo Nagorno-Karabah, što je više od dvije trećine njihovog broja u ovoj regiji pod Azerbejdžanom.

Jermeni bježe iz Nagorno-Karabaha nakon što su azerbejdžanske trupe prošle sedmice pokrenule kratku vojnu operaciju preuzimanja kontrole nad tim područjem. Vlasti Karabaha su kapitulirale.

Jermensko stanovništvo Nagorno-Karabaha odlazi jer se plaši progona i etničkog čišćenja, urpkos izjavama iz Bakua u kojima se obećava poštovanje njihovih prava.

- Od 06:00 po lokalnom vremenu, 84.770 prisilno raseljenih osoba ušlo je u Jermeniju iz Nagorno-Karabaha - saopštile su jermenske vlasti jutros. Prije azerbejdžanske vojne operacije u regiji je živjelo oko 120.000 etničkih Jermena.

Premijer Jermenije NikolPašinjan rekao je u četvrtak da u nadolazećim danima više neće biti Jermena u Nagorno-Karabahu i optužio Azerbejdžan za etničko čišćenje. Baku se protivio takvoj optužbi.

Prema popisu iz 2015. godine 99,7 odsto Karabaha su činili Jermeni. Postavlja se pitanje kome će koristiti potpuno napuštena sela i gradovi nakon ovakvkog egzodusa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:16