Evropska komisija / - SHUTTERSTOCK
10/01/2023 u 21:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EK isključila 21 mađarski univerzitet iz programa Erazmus i Horizont

Razlog za suspenziju je prisustvo političkih ličnosti i onih bliskih vlasti Fidesa u upravnim odborima, kao i nedostajanje transparentosti u koriščenju evropskih fondova

Evropska komisija (EK) odlučila je da suspenduje finansiranje u okviru programa Erazmus i Horizont za 21 mađarski univerzitet kojima upravljaju fondacije povezane sa vladom.

Ti univerziteti su u aprilu 2021. godine transformisani u “fondacije od javnog interesa” koje vode ljudi bliski premijeru Viktoru Orbanu.

Razlog za suspenziju je prisustvo političkih ličnosti i onih bliskih vlasti Fidesa u upravnim odborima, kao i nedostajanje transparentosti u koriščenju evropskih fondova, prenose mediji.

Ova odluka se ne odnosi na centre koji su potpisali ugovore prije 15. decembra, kada je Komisija odlučila da zamrzne sredstva.

Komisija će ponovo aktivirati ove programe kada Mađarska “ispravi nepravilnosti”.

Budimpešta je obećala da će reformisati zakon, ali je za sada samo odlučila da političari koji su dio fondacija neće moći da glasaju o određenim pitanjima.

U 2020. godini više od 22 hiljade mađarskih studenata učestvovalo je u Erazmus+ programima razmjene.

Komisija je krajem prošle godine odlučila da zamrzne isporuku 6,3 milijarde eura kohezionih fondova sve dok Mađarska ne da garancije da programi poštuju Evropsku povelju o osnovnim pravima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:21