/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
24/10/2023 u 13:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EK: Nova pravila ulaska u EU neće biti na snazi još najmanje godinu i po dana

Prema prvobitnom planu, ETIAS je trebalo da bude pokrenut u novembru ove godine, ali je primjena tog sistema prvo odložena za početak sledeće godine, a potom i za maj 2025.

Nova pravila ulaska u EU neće biti na snazi još najmanje godinu i po dana, potvrdili su u Evropskoj Komisiji za N1.

Kako su naveli, Agencija Evropske Unije za operativno upravljanje velikim IT sistemima u oblasti sloboda, bezbjednosti i pravde (EU-LISA), u čijoj je nadležnosti i planirani Sistem putnih informacija i autorizacija (ETIAS), usvojila je novi vremenski okvir koji predviđa njegovo puštanje u rad najranije na proleće 2025. godine.

- Prema novom vremenskom okviru koji je usvojila EU-LISA, a politički podržao Savjet EU, nova mapa puta za isporuku nove IT arhitekture predviđa da će sistem za ulazak/izlaz biti spreman za rad u jesen 2024. i da će ETIAS biti spreman za puštanje u rad na proleće 2025. godine - rekla je portparolka EU Komisije Anita Hiper za N1.

Ona nije potvrdila ranije pisanje medija da je početak primene ETIAS-a odložen je za maj te godine jer “treća strana kasni sa primenom ulazno izlaznog sistema”, kao i da postoji bojazan od dodatnih odlaganja.

ETIAS je sistem putem koga će stanovnici država koje imaju bezvizni režim sa EU i žele da putuju na teritoriju Unije, morati da se prijave i traže odobrenje za ulazak u Šengensku zonu, po ceni od sedam eura.

Prema prvobitnom planu, ETIAS je trebalo da bude pokrenut u novembru ove godine, ali je primjena tog sistema prvo odložena za početak sledeće godine, a potom i za maj 2025. uz mogućnost daljih odlaganja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 09:41