Redžep Tajip Erdogan / - EPA
04/09/2023 u 13:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan: Vrlo važna izjava nakon sastanka sa Putinom

Putin je u julu odbio da produži sporazum o žitaricama koji je postignut uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija godinu dana ranije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan obećao je danas po dolasku u Soči da će imati "vrlo važnu" objavu o izvozu žitarica poslije susreta sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

-Vjerujem da će poruka koju ćemo prenijeti na konferenciji za novinare poslije našeg razgovora biti vrlo važna za svijet, i posebno za afričke zemlje u razvoju- rekao je Erdogan.

Razgovori između Putina i Erdogana počeli su danas u Sočiju, a turski vođa je najavio da će nastojati da ubijedi Rusiju da oživi sporazum koji je dozvolio Ukrajini da izvozi žitarice i drugu robu iz svojih luka na Crnom moru.

Putin je rekao Erdoganu da je "otvoren za razgovore" o sporazumu o žitaricama, iz koga je Moskva izašla u julu i koji Ankara od tada pokušava da oživi.

-Znam da imate nameru da pokrenete pitanje o sporazumu o žitaricama. Mi smo otvoreni za razgovor- rekao je Putin u izjavi pored Erdogana u Sočiju, gradu na obali Crnog mora, na jugu Rusije.

Putin je u julu odbio da produži sporazum o žitaricama koji je postignut uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija godinu dana ranije.

Rusija je kao razlog navela da paralelni sporazum kojim se obećavalo uklanjanje prepreka za ruski izvoz hrane i đubriva nije poštovan.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:41