/ - РТРС Габријел Ескобар
25/04/2022 u 13:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар и Донфрид у посјети Западном Балкану

Донфрид и Ескобар допутоваће данас у Приштину, сјутра ће боравити у Београду, а потом ће разговарати са званичницима Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе

Специјални изасланик Стејт департмента Габријел Ескобар и помоћница државног секретара Сједињених Америчких Држава (САД) из Бироа за европске и евроазијске послове, Карен Донфрид, боравиће у петодневној посјети Западном Балкану, која почиње данас.

Портпарол Стејт департмента за Тањуг је казао да ће Ескобар на састанцима у региону пратити Донфрид. Донфрид и Ескобар допутоваће данас у Приштину, сјутра ће боравити у Београду, а потом ће разговарати са званичницима Босне и Херцеговине (БиХ), Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе.

На крају посјете Западном Балкану, Донфрид и Ескобар ће у петак стићи у Подгорицу. Из Стејт департмента казали су да ће они истаћи подршку САД-а и потребу да се убрза рад на евроатлантском путу Црне Горе и приступању Европској унији (ЕУ), као и на јачању чланства у НАТО, као и подршку заједничким вриједностима, укључујући борбу против корупције.

Из Стејт департмента навели су да ће посјета бити прилика да Црној Гори захвале што се придружила санкцијама Русији у знак подршке Украјини, као и на пружању хуманитарне и безбједносне помоћи и томе што је затворила ваздушни простор за руске авионе.

Донфрид ће, како су најавили из Стејт департмента, посјету Приштини искористити за разговоре о демократској консолидацији друштва, интеграцијама у европске и евроатлантске институције и о односима Београда и Приштине.

Она ће надлежнима захвалити на томе што је Косово пружило уточиште избјеглим Авганистанцима и Украјинцима, а посјета треба да подстакне и реформе друштва у циљу демократске консолидације и интеграција у европске и евроатлантске институције.

Како су навели из Вашингтона, са званичницима ће размотрити и изгледе за напредак у дијалогу са Београдом који САД подржава, уз подршку ЕУ. Донфрид и Ескобар сјутра ће се састати са српским званичницима и позвати Србију да унаприједи реформе везане за европске интеграције.

Тема ће бити и регионална стабилност и просперитет, као и могућност даље енергетске диверсификације.

"Циљ посјете је и да се продубе билатералне безбједносне и економске везе САД-а и Србије", навели су из Стејт департмента и нагласили да ће Донфрид поновити потребу да се Београд и Приштина поново укључе у дијалог који води ЕУ.

Амерички званичници у БиХ ће охрабрити званичнике те државе да наставе учешће у институцијама на свим нивоима власти, како би унаприједили функционалност и реформе у циљу већег просперитета и како би БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Донфрид ће позвати БиХ да на вријеме, на јесен, одржи изборе и оствари напредак у борби против ендемске корупције. У Скопљу ће званичницима владе сигнализирати снажну подршку САД-а преговорима о приступању Сјеверне Македоније ЕУ и захвалити им на континуираној помоћи Украјини.

Посјета ће бити прилика да позову најновију чланицу НАТО да настави блиску сарадњу на низу регионалних, безбједносних и одбрамбених питања у циљу промовисања демократије и регионалне стабилности.

Истог дана по доласку у Тирану, гдје ће заједнички обиљежити 100 година америчко-албанских дипломатских односа, Донфрид и Есобар ће захвалити Албанији на партнерству у СБ УН и посвећености суверенитету и територијалном интегритету Украјине пред руском агресијом.

Албанском руководству ће пренијети и снажну подршку Вашингтона приступању Албаније ЕУ и регионалној економској интеграцији, и нагласити потребу да се у потпуности спроведе реформа правосуђа и борба против корупције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 20:59