Ilustracija / Foto: EPA
26/02/2024 u 19:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU produžila sankcije Bjelorusiji za još godinu

Time je EU, kako navodi Savjet, poslala signal odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo djelovanje i podrška režimu u Rusiji imaju cijenu

Savjet Evropske unije (EU) produžio je za godinu restriktivne mjere Bjelorusiji zbog represije u toj zemlji i podrške Minska ratu Rusije u Ukrajini.

Kako je saopštio Savjet, odluka je donijeta na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mjera i s obzirom na kontinuiranu represiju i drastično pogoršanje situacije na planu ljudskih prava u Bjelorusiji.

Razlog za produženje sankcija je i stalna umiješanost Bjelorusije u rusku agresiju na Ukrajinu, prenosi N1.

Time je EU, kako navodi Savjet, poslala signal odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo djelovanje i podrška režimu u Rusiji imaju cijenu.

Pojedinačne restriktivne mjere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspologanje, a građani dodatno podliježu zabrani putovanja.

Na listi sankcionisanih trenutno su 233 osobe, uključujući bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, i 37 entiteta.

Za Bjelorusiju će i dalje važiti ciljane ekonomske sankcije, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, u vezi robe dvostruke namjene, tehnologiji i telekomunikacijama, energetici, transportu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:26