Илустрација, unspalsh
24/06/2021 u 21:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЕУ усвојила извјештај хрватског посланика о абортусу

Од држава чланица се тражи да осигурају сигуран и легалан прекид трудноцће и нагласили су да је "потпуна забрана или ускраћивање његе побачаја облик родно заснованог насиља“

Европски парламент усвојио је извјештај хрватског посланика Предрага Фреда Матиц́а о сексуалном и репродуктивном здрављу. Истовремено је одбијен алтернативни предлог за резолуцију Европске народне странке.

Резолуција која је изазвала медијску буру, црквену реакцију и парламентарну расправу у Хрватској, позвала је државе чланице да уведу "свеобухватно" сексуално образовање за младе, учине контрацептиве доступнијим и осигурају бољи приступ производима за менструалну хигијену укидањем опорезивања.

Од држава чланица се тражи да осигурају сигуран и легалан прекид трудноцће и нагласили су да је "потпуна забрана или ускраћивање његе побачаја облик родно заснованог насиља“.

Државе чланице требале би да обезбједе доступније лијечење и његу неплодности за све труднице, породиље и бабице, наводи се у резолуцији која је усвојена са 378 гласова за, 255 и 42 уздржана.

Такође се наводи да "постоји низ веза између проституције и трговине људима и препознаје да проституција, како у ЕУ, тако и широм свијета, подстиче трговину женама и малољетницима у неповољном положају“ и позива на укидање штетних пракси као што су женске гениталне органе, сакацћења и раних и принудних бракова и бракова са дјететом “.

Европски парламент "препознаје да се из личних разлога појединачни љекари могу позивати на приговор савјести; међутим, приговор савјести појединца не смије да нарушава право пацијента на пуни приступ здравственој заштити и услугама“, наводи се у резолуцији.

Парламент "жали због тога што понекад уобичајена пракса у државама чланицама дозвољава љекарима, а понекад и читавим здравственим установама, да одбију пружање здравствених услуга на основу такозваног приговора савјести, што доводи до ускрац́ивања његе због побачаја на основу религије или савјести и угрожавања живот и права. жена ", стоји у следецћој тачки резолуције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:56