Evropska unija
12/04/2024 u 19:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU uvela sankcije vojnom ogranku Hamasa zbog seksualnog nasilja tokom napada na Izrael

Evropska unija (EU) je saopštila da uvodi sankcije vojnim ograncima palestinskog pokreta Hamasa i Islamskog džihada zbog "rasprostranjenog seksualnog nasilja" tokom napada na Izrael 7. oktobra.

Borci iz brigada Al-Kuds – oružanog krila Islamskog džihada, jedinice Nuhba iz Hamasa i brigade Al-Kasam – oružanog krila Hamasa, „počinili su na sistematski način široko rasprostranjeno seksualno i rodno zasnovano nasilje kao ratno oružje“, saopštila je EU.

EU je navela da zlostavljanje koje su činili borci Hamasa obuhvata „silovanje i ubistva maloljetnika, sakaćenje leševa i sakaćenje genitalija“.

EU je optužila napadače za „ciljanu otmicu žena i devojaka“.

Hamas i Islamski džihad su već na listi terorističkih organizacija EU.

Tri palestinska entiteta dodata su na listu sankcija EU zbog kršenja ljudskih prava. Sankcije se odnose na 104 pojedinca i 26 organizacija iz više zemalja.

Odluka o uvođenju sankcija dio je sporazuma država EU koji predviđa sankcije i protiv izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali zbog nasilja nad Palestincima.

Rat u Pojasu Gaze počeo je napadom pripadnika Hamasa na jug Izraela 7. oktobra uz smrt 1.170 ljudi, većinom civila, a Izrael od tada vodi vojnu operaciju odmazde u kojoj je u Gazi poginulo više od 33.600 ljudi, uglavnom civila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:23