/ - РИА новости
12/04/2022 u 07:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Европа у безизлазној ситуацији са руским гасом

Ако се Европа успротиви америчким захтјевима да напусти руски гас, биће јој речено да не подржава Украјину довољно, да чини то формално, а иза кулиса „себично „закључује енергетске послове са Русијом

Европа ће вјероватно бити принуђена да пристане на ембарго на испоруке руског гаса због притиска САД, упркос немогућности његове замјене, пише хрватско издање Advance.

Аутор чланка Антун Роша сматра да су европске земље у безизлазној ситуацији, јер ће се недоношење такве одлуке о плавом гориву из Русије доживљавати као одбијање помоћи Украјини.

"Европа је, наравно, свјесна каква јој се судбина спрема. Међутим, доведена је у практично безизлазну ситуацију. Уосталом, ако се Европа успротиви америчким захтјевима да напусти руски гас, биће јој речено да не подржава Украјину довољно, да чини то формално, а иза кулиса „себично „закључује енергетске послове са Русијом“, наводи се у тексту.

Аутор текста је наговијестио да ће ситуацију искористити украјински предсједник Володимир Зеленски, који ће први осудити Европљане, јер су му сада „све трибине отворене“.

„САД ће извршити притисак на ЕУ да удари Русију, по ријечима Американаца, „још болније”. Јасно је зашто Европској унији не жури нарочито да предузима овакве мјере, јер блок сама ће осјетити овај „бол“, примијетио је Рошин.

Истовремено, како је закључио аутор чланка, у Европи постоје противници санкција против руског гаса. Тако се аустријски министар финансија Магнус Брунер дан раније успротивио увођењу рестриктивних мјера. Раније је француски предсједник Емануел Макрон рекао да би санкције требало да се примјењују на нафту и угаљ, не помињући плаво гориво.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:18