Viktor Orban / - FOTO: X (TWITTER)
13/06/2024 u 15:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Evropski sud pravde kaznio Mađarsku, Orban nazvao presudu sramnom

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da je presuda Evropskog suda pravde kojom je Mađarska novčano kažnjena zbog nepoštovanja zajedničke politike azila Evropske unije i presude ECJ "sramna i neprihvatljiva" i optužio Brisel za "finansijsku ucjenu".

- Odluka ECJ da kazni Mađarsku sa 200 miliona eura i po miliona eura dnevno zato što je branila granice EU je sramna i neprihvatljiva. Izgleda da su ilegalni migranti briselskim birokratama važniji od evropskih građana- napisao je Orban na mreži Iks.

Evropski sud pravde je danas kaznio Mađarsku sa 200 miliona eura i dodatnih miliona eura za svaki dan zakašnjenja jer nije izvršila presudu suda.

Najviši sud EU kaznio Mađarsku: 200 miliona eura zbog nepoštovanja politike migracija i azila

Orban je na Fejsbuku napisao da Mađarska neće „dozvoliti da je finansijski ucjenjuju briselske birokrate“. „Zaštitićemo svoje granice i zaštitićemo mađarski narod“, napisao je Orban.

ECJ je u decembru 2020. presudio da Mađarska ne poštuje evropsku politiku koja se odnosi na pravo priznavanja međunarodne zaštite i na procedure za vraćanje ilegalnih migranata.

Sud je tada ocijenio da je za migrante koji su u Mađarsku ulazili iz Srbije, zbog propisa Budimpešte bilo nemoguće da podnesu zahtjev za međunarodnu zaštitu, da je njihovo zadržavanje u tranzitnim zonama bilo nezakonito i da nisu poštovane evropske procedure za vraćanje odbijenih tražilaca azila.

Sud EU je u današnjoj presudi ocijenio da Mađarska nije preduzela potrebne mjere za izvršenje presude iz 2020. godine, i da je to uradila namjerno, čime je povredila načelo saradnje, ozbiljno potkopala načelo solidarnosti i pravednu podjelu obaveza između članica EU.

ECJ je visinu kazne obrazložio ocjenom da „to propuštanje da ispuni svoje obaveze, predstavlja nezabilježeno i posebno teško kršenje zakona Unije“.

Mađarska je zbog svoje politike prema azilantima u nekoliko navrata bila predmet kritike Evropske komisije, a veliki djelovi mađarskog sistema azila su pred ECJ proglašeni nezakonitim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 16:01